Близо 1500 спортисти от Националната спортна академия „Васил Левски" крещяха под прозорците на министъра на правосъдието Маргарита Попова: „Искаме си базата!"
Студентите, начело с ректора на спортния ВУЗ проф. Лъчезар Димитров, се събраха пред храм-паметника „Св. Александър Невски", откъдето тръгнаха за правосъдното министерство.

Изключително шумният протест се придвижваше по улиците на София с крясъци „Мафия", а участниците носеха българското знаме и флага на НСА, както и плакати с надпис: „Съдът гарант за справедливост"; „Стоп на посегателствата над базата в Несебър". Протестиращите обявиха, че искат феър-плей и заявиха, че ще се борят за победата.

Ректорът проф. Лъчезар Димитров заяви пред журналисти, че мастити адвокати се опитват да изкарат арестувания председател на бургаския административен съд Атанас Вълков много добър човек: „За мен той не е магистрат, а крадец", обяви Димитров и допълни, че това е такава наглост, каквато не можем да си представим.
Припомняме, съдията бе арестуван след като с измама продаде 12 дка присвоени земи от базите на НСА.

По думите на ректора, съдия Атанас Вълков е показал фалшификаторските действия, които се извършват с базата. Той посочи че се очаква решение на парламента за съдбата на базата на НСА в Несебър. „Всички глупости, които изговориха днес някои реститути в Бургас, са абсолютни измислици", категоричен е ректорът. Той посочи, че ръководството на НСА иска да запази базата и допълни, че ако бяха искали хотели, щяха да ги построят за тези 12 години.

„Тези хора с порочни мафиотски практики тихо и полека събарят правителствено решение", коментира още Лъчезар Димитров.
Министър Маргарита Попова слезе при участниците от шумния протест и пред тях заяви: „Тези хора протестират справедливо и аз напълно ги подкрепям". Тя посочи че застава зад исканията на НСА.

Припомняме, правителството обяви Водната учебно-спортна база на Националната спортна академия "Васил Левски" в Несебър за обект с национално значение.
С решението на кабинета 135 дка на комплекса ще могат да бъдат обособени и отделени с ограда, за да се попречи на всички, които имат реституционни претенции да извършват строителни дейности.
Предполага се, че около 42 души могат да имат претенции за собственост на земята на базата.

Ректорът на НСА проф. Лъчезар Димитров допълни, че е сезирал прокуратурата за всички претенции на реститути за части от територията на спорния комплекс.
Базата представлява комплекс за изучаване на морски видове спорт и е разположена на площ от 135 декара. В комплекса има 14 спортни площадки, самостоятелен плаж и повече от 80 морски съда от всички видове и класове - ветроходи, моторници и гребни лодки.