"Светът излиза извън доларовата матрица. Това е термоядрената бомба, която пусна Русия в областта на икономиката и на финансовата политика. Вторачени в Украйна - не виждаме това". Това становище заяви пред БНР международният анализатор проф. Боян Чуков.

Той припомни, че търговията между Русия и Индия става в рубли и рупии, между Русия и Китай е в рубли и юани. Като се събере населението на тези държави, излиза че половината свят излиза от доларовия обмен.

Руското посолство публикува схема на плащането на газа в рубли

Руското посолство публикува схема на плащането на газа в рубли

Чрез сметка в "Газпромбанк" - с рубли

"Мощта на САЩ е основана на това, че доларът се явява резервна валута в света, т.е., ползвайки долари, светът плаща данък на Съединените щати. ... Битката се води на дипломатическото поле, в информационно-психологическата война, води се военно на терена, но и на икономическото поле. В икономиката ще бъде най-важната битка, която ще се води в следващите години. На останалите бойни полета всичко е тактика за постигане на голямата цел на Русия, която е точно излизане от доларовата матрица", заяви Чуков.

По думите му управляващите в България "не си дават усилие да разберат в каква посока отива светът и в каква схема влизаме ние, от която много други народи искат да излязат".

България вече е получила искане от Русия да плаща газа в рубли

България вече е получила искане от Русия да плаща газа в рубли

Страната ни очаква общо европейско решение, с което ще се съобрази

Относно изборите в Унгария и Сърбия проф. Боян Чуков смята, че "започнали да схващат накъде отива светът и си избират ръководители, които да ги преведат през този турбулентен период":

"Президентът Александър Вучич спечели убедително, но в същото време неговата Прогресивна партия загуби 400 хиляди гласа, в това време обаче Социалистическата партия на Ивица Дачич спечели 80 хиляди гласа повече. Т.е. всички партии в Сърбия, които стояха твърдо зад политиката на Москва, увеличиха своите резултати. ... Виктор Орбан гледа с дълъг хоризонт напред, а не играе конюнктурно в ситуацията, тъй като войната ще утихне, а всеки трябва да се готви за страшното, което идва после. Орбан във външната си политика има предвид и интересите на унгарците, които са извън територията на страната. На 200 хиляди унгарци в Украйна той им каза: "Не се притеснявайте, ние сме с вас", каза проф. Боян Чуков. 

"Сега ще ги прецакаме всичките". Какво се случва в руския елит месец след началото на войната

"Сега ще ги прецакаме всичките". Какво се случва в руския елит месец след началото на войната

Персоналните санкции са направили услуга на Путин и са му помогнали да постигне това, което той не е успявал да направи от години - да превърне руския елит в монолитен