Премиерът Бойко Борисов нареди на вътрешния министър Валентин Радев и на правосъдния Цецка Цачева да прецизират текстовете за неизбежна отбрана. Това стана по време на днешното правителствено заседание.

"Не минавайте в крайности, защото утре може някой да застреля деца, които берат череши в двора му, не че е правилно, друг може да покани някого на кафе, да го застреля и да каже "нападна ме", заяви Борисов.
Искането си премиера отправя във връзка с актуалната тема, възникнала покрай инцидента в Пловдив, където доктор Димитров застреля крадец-рецидивист. Още в деня на ареста на доктора приятели и съграждани организираха протести. Темата бе подета и от ВМРО, които поискаха незабавни законодателни промени. 

Премиерът Борисов е разбрал, че хората искат справедливост и решения. "Да чуят и да са сигурни, че като си легнат, ако някой им влезе, може да се защитят."

Откриха труп върху капак на кола в Пловдив
Обновена

Откриха труп върху капак на кола в Пловдив

Мъжът имал прободни рани

Премиерът Борисов коментира и някои пропуски в законодателството, от които не веднъж вече се е оплаквал, че не помагат на службите. Той запита вътрешния министър Валентин Радев защо в промените на Закона за противозаконното отнемане на автомобили не се описва кражба, а е отнемане и "когато го хванеш вътре в автомобила той казва "валеше дъжд и ми беше студено и аз влязох вътре", цитира премиерът пример, даван и в съдебната практика.

"Сега майсторите крадци на коли не крадат, той влиза с лаптопа, сяда, запалва колата и слиза. Слиза си големият крадец с лаптопа под мишница, качва си се на другата кола и си отива. Тогава се включва съучастник на ниско ниво, взима колата и почва да я придвижва. Ние хващаме на практика ниското ниво, което е само шофьора. Този текст "отнемане" знаеш ли колко предимства дава на крадците пред гражданите", запита реторично Борисов.

Пред министрите си Борисов настоя терминът "неизбежна отбрана" да бъде ясно формулиран. Да има конкретни условия - при взлом, нощно време, затворен обсег... "Но ви моля, бъдете разумни, а не емоционални и не под натиска на това, което се случи в Пловдив. В спокойна обстановка с неправителствени организации, с юристи, с адвокатурата, с всички, които имат отношение - прокуратурата, със съдиите", призова Борисов.

Той повтори авторите на поправките да не се поддават на крайности. "В някои Щати всеки носи оръжие, но ако върнете в последната една година колко случаи на масови убийства на деца, на случайни хора се получават и какви протести там в обратната посока, виждате, че действително нещата никак не са прости за урегулиране", каза Борисов.

Воеводите имат готови текстове за закона за неизбежната отбрана в НК

Воеводите имат готови текстове за закона за неизбежната отбрана в НК

Случаят с д-р Димитров е пример за нужда от твърдост според ВМРО

Премиерът помоли и своите коалиционни партньори от "Патриотичен фронт" да обсъдят в спокойна обстановка предложенията си, за да не се създаде някакъв допълнителен проблем.

Военният министър и съпредседател на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов обясни, че има примерен текст на промени. "Те са не само по този член за неизбежната отбрана за разширяване на обхвата, но и по други текстове. Мисля, че днес ще го раздадат в парламента на колегите да го видят от парламентарните групи. Даже ще го изпратя сега тук на госпожа Цачева и на господин Радев", каза Каракачанов.

Борисов нареди да се прецизира неизбежната отбрана
Обновена

Борисов нареди да се прецизира неизбежната отбрана

Работната група трябва да предложи промени в чл. 12 на НК

Според промените на ОП, се позволява използването на оръжие за самоотбрана, но то трябва да е законно притежавано.

Правосъдният министър Цачева наблегна на изискването подобни промени да се правят внимателно и като се съобразят с всички решения на Конституционен съд и какво е вървяло през годината по тези състави.

В отговор премиерът Борисов заяви: "Вижте, съществува проблем. Вижда се в изказванията на всички хора, които първоначално, преди да знаят всичката истина, която вчера изнесоха прокуратурата. Няма българин, който да не подкрепи решение, в което, ако някой ти влезе в дома, когато семейството ти е там, да те обира, особено пък, ако е и въоръжен".

Според премиера подобни посегателства дълбоко накърняват (човешкото достойнство и сигурност - б.р.). "И ние само да философстваме - не съм съгласен. Аз не искам повече дебата да се отлага. Но искам да се направи максимално разумно, а не под влиянието на конкретния случай", категоричен е Борисов.

Премиерът призова в спокойна обстановка да се обмислят промените. "Народът го очаква това. Нямаше изказване да кажат "онези в парламента или онези министрите там или държавата", нямаше изказване, да не кажат, че държавата е виновна", каза Борисов.

Протестите в защита на доктор Иван Димитров продължават

Протестите в защита на доктор Иван Димитров продължават

Днес лекарят беше освободен срещу подписка