Нови текстове за закона за неизбежната отбрана в Наказателният кодекс ще предложат от ВМРО на партньорите си в "Обединени патриоти". Това заяви в позицията си председателят на ВМРО - Българско национално движение и заместник-председател на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов в публикация в социалната мрежа Фейсбук.

Кауза на ВМРО от години е разширяването на института неизбежна отбрана. Според воеводите това е приоритет и на другите две партии от коалицията.

В официална позиция от ВМРО изтъкват, че случаят с д-р Димитров, който уби Жоро Плъха в опит да защити собствеността си, е пример, че моментът да се настоява за твърдост е настъпил.

От ВМРО работили с експерти в областта на наказателното право. Има готови текстове, които при съгласие от страна на коалиционните партньори в ОП могат да бъдат внесени.

Припомняме, на брифинг на пловдивската прокуратура стана ясно, че д-р Иван Димитров е опитал да прикрие следите от убийството. Той е бил сам в жилището, а кръдецът е влязл в гаража му. Лекарят го е наблюдавал около 30 мин. Д-р Димитров не се е обадил на полицията и е оппитал да изхвърли оръжието ид а прикрие всички следи.

Припомняме, трупът на Героги Джевизов - Жоро Плъха беше открит сутринта на 2 март на капака на автомобил пред сградата, където се намира кабинетът на областният управител на Пловдив Здравко Димитров. Д-р Иван Димитров, който е началник на рентгеновото отделение в болницата в Пловдив, беше задържан за убийството на циганина Жоро Джевизов.

Арестът му предизвика бурни реакции и протести на различни места в страната. Стотици жители на Пловдив се събраха на протест пред сградата на Второ РУ в знак на протест срещу ареста на доктор Иван Димитров. Впоследствие втори път пловдивчани излязоха на протест в защита на доктора. тя бяха подкрепени от съмишленици в Стара Загора и София. Пред съдебната палата в столицата се бяха събрали над 200 души в подкрепа на Иван Димитров.