За втори пореден ден жители на град Пловдив протестират в защита на д-р Иван Димитров, задържан по обвинение в умишлено убийство на мъж, нахлул в дома му, съобщи БНР.

Според демонстрантите д-р Димитров е застрелял нахлулия в дома му рецидивист при самоотбрана и в защита на съпругата и двете си деца. Това е основното твърдение сред протестиращите.

"Самият факт, че Георги Джевизов, станал известен още като Жоро Плъха има девет присъди и смелостта да продължава да краде, показва, че нещо в българската правораздавателна система не е в ред", заяви д-р Румен Дачев пред БНР.

По думите на д-р Дачев, трябва да се променят законите, за да няма две тълкувания на едно и също нещо. Щом някой е влязъл в твоята къща с нож през нощта - няма за него човешки права, заяви той.

Съпругата на лекаря не е разбирала и за предишните влизания в дома им

Съпругата на лекаря не е разбирала и за предишните влизания в дома им

Приятел на семейството иска промяна в закона

Дачев добави, че протестиращите ще искат от прокуратурата да прецизира обвинението срещу д-р Иван Димитров и то да не бъде за умишлено убийство.

Откриха труп върху капак на кола в Пловдив
Обновена

Откриха труп върху капак на кола в Пловдив

Мъжът имал прободни рани

Гражданите започнаха и подписка с искания да се направят законодателни промени за подобни случаи.

По-рано през деня пред БНТ депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди заяви: "За пореден път в държавата се случва някой да извърши престъпление, да си излежи присъдата, но законът да не е успял да го превъзпита". 

Сиди уточни, че задържането на д-р Димитров е неправилно, защото по никакъв начин не може да се укрие и да извърши повторно престъпление, тъй като се чувства невинен.

Александър Сиди: Неправилно е задържан докторът, обвинен за убийството на Жоро Плъха

Александър Сиди: Неправилно е задържан докторът, обвинен за убийството на Жоро Плъха

Адвокат Екимджиев подкрепя искането за разширяване за неизбежна самоотбрана

Михаил Екимджиев, адвокат и специалист по човешко право, подкрепи думите на депутата и заяви, че задържането му под стража е рамките на 72 часа е чисто формално. Адвокат Екимджиев подкрепя искането да бъде разширена възможността за неизбежна самоотбрана.

В подкрепа на д-р Димитров беше организиран и протест в София. Пред сградата на съдебната палата в столицата над 200 души се обявиха в защита на пловдивчанина, защитил семейството си. 

Бивш вътрешен министър би действал като пловдивския доктор

Бивш вътрешен министър би действал като пловдивския доктор

Задържането на доктора е абсурдно

Припомняме, д-р Иван Димитров е началник на рентгеновото отделение в болницата в Пловдив. Той беше задържан за убийството на циганина Жоро Джевизов с прякор Плъха. Тялото на Джевизов беше открито върху капак на автомобил в близост до Областната администрация в Пловдив. До убийството на Джевизов се стига, след като той и още един мъж нахлуват посред нощ в дома на лекаря, докато той, съпругата му и двете им деца спят. След хватка и след като циганина успява да рани с нож Димитров, докторът го застрелва.