На мястото на д-р Димитров бих постъпил по същия начин, заяви пред БНР бившият вътрешен министър адв. Емануил Йорданов. Според него задържането на доктора е абсурдно. По думите му безспорно задържането представлява нарушение на закона и на Конституцията.

Припомняме, два поредни протеста се проведоха в защита на д-р Иван Димитров, задържан по обвинение в умишлено убийство на мъж, нахлул в дома му,

Пловдивчани на протест в подкрепа на доктора, застрелял мъж в дома си

Пловдивчани на протест в подкрепа на доктора, застрелял мъж в дома си

Демонстрантите искат прокуратурата да си промени обвинението

Адв. Йорданов коментира, че марката за неотклонение цели да се предотврати укриването на обвиняемия или извършването на друго престъпление, а в случая с д-р Димитров достатъчна била и най-леката мярка - подписка. По негово мнение често се получавало така, че мярката за неотклонение служи за получаване на самопризнания и за ограничаване правото на защита на обвиняемия. Подобна практика се толерира от част от съдиите.

По времето на управлението на Йорданов през 1997 г., в Наказателния кодекс били въведени изменения, разширяващи значително обхвата на неизбежната отбрана.

Незабавно да пуснат доктора в Пловдив, озъби се Джамбазки

Незабавно да пуснат доктора в Пловдив, озъби се Джамбазки

ВМРО ще инициира дебат за промени в НК относно самозащитата

"Тогава Конституционният съд отмени почти всичко, което беше прието. Ако трябва да се променя нещо, мисля, че това трябва да бъде направено след една много сериозна професионална дискусия. За съжаление в действащото Народно събрание мисля, че има един практикуващ юрист и там няма да може да се получат нещата. Но не може да се правят промени на сериозни закони под въздействие на емоции и под въздействие на един случай, който дори би могъл и да изкриви представите на хората", категоричен е Йорданов. Той все пак изтъкна, че на мястото на д-р Димитров би реагирал по сходен начин.

Съпругата на лекаря не е разбирала и за предишните влизания в дома им

Съпругата на лекаря не е разбирала и за предишните влизания в дома им

Приятел на семейството иска промяна в закона

Припомняме, доктор Иван Димитров е началник на рентгеновото отделение в болницата в Пловдив. Той беше задържан за убийството на циганина Жоро Джевизов с прякор Плъха. Тялото на Джевизов беше открито върху капак на автомобил в близост до Областната администрация в Пловдив. До убийството на Джевизов се стига, след като той и още един мъж нахлуват посред нощ в дома на лекаря, докато той, съпругата му и двете им деца спят. След хватка и след като циганина успява да рани с нож Димитров, докторът го застрелва.