"За пореден път в държавата се случва някой да извърши престъпление, да си излежи присъдата, но законът да не е успял да го превъзпита".
Това заяви депутатът от ПГ "Обединени патриоти" Александър Сиди в предаването на БНТ "Денят започва" по повод задържането на д-р Иван Димитров за убийството на Георги Джевизов, известен като Жоро Плъха. Според мнението му, д-р Димитров е задържан при неизбежна отбрана.

Според депутата, задържането на д-р Димитров е неправилно, защото по никакъв начин не може да се укрие и да извърши повторно престъпление, тъй като се чувства невинен.

Откриха труп върху капак на кола в Пловдив
Обновена

Откриха труп върху капак на кола в Пловдив

Мъжът имал прободни рани

Михаил Екимджиев, адвокат и специалист по човешко право, подкрепи думите на депутата и заяви, че задържането му под стража в рамките на 72 часа е чисто формално.

Той добави, че по чл. 17, ал. 1 от НПК задържането на лице преди изправянето му пред съда не може да продължи повече от 24 часа. Според Екимджиев при чл. 17, ал. 2 от НПК и при чл. 64 при необходимост прокуратурата може да задържи едно лице за 72 часа, ако има опасност това лице да се укрие и да извърши повторно престъпление.

Съпругата на лекаря не е разбирала и за предишните влизания в дома им

Съпругата на лекаря не е разбирала и за предишните влизания в дома им

Приятел на семейството иска промяна в закона

"Неговото задържане е пълно безобразие и нарушава българската Конституция. Нека прокуратурата като институция да прочете решенията на Европейския съд по правата на човека, които са в напълно съответствие с българската конституция и до промени тази практика", каза още Екимджиев на въпрос правомерно ли е задържането за 72 часа на д-р Иван Димитров.

Той добави още, че д-р Димитров има пълното основание да осъди държавата пред Европейския съд в Страсбург, заради нарушаване на неговите права.

Протест в Пловдив в защита на арестувания доктор

Протест в Пловдив в защита на арестувания доктор

Докторът е задържан за убийството на Жоро Плъха

На въпрос какво трябва да се промени в държавната уредба оттук нататък, депутатът Александър Сиди изтъкна, че трябва да се промени чл. 12, ал. 3 от НПК, с което неизбежната отбрана при нападение трябва да бъде разширена. Това е наложително, каза още той.

Адвокат Екимджиев одобри предложението на депутата от "Обединени патриоти" за промяна в закона за наложителна, но изтъкна, че тя трябва да бъдат балансирана с точни, ясни и коректни текстове.

"Трябва да се работи с пазарен скалп, а не да се пипа със сърп и чук по отношение на правните норми", предупреди адвокатът.

Александър Сиди подкрепи думите на Екимджиев, че това би довело до абсурдни ситуации. Той от своя страна добави, че трябва да се позволи на българските граждани да се защитават, ако някой нахлуе в жилищното им пространство.

Михаил Екимджиев призова да се въведе образователна система в гетата с дългосрочна системна политика, а не с кратки политически дивиденти.