Истинската драма за "некоалицията" ще дойде при ротацията през месец март. Това заяви след неуспешния вот на недоверие срещу кабинета лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Едно правителство трябва да съществува, за да прави конкретни неща, полезни за хората, подчерта той. "Затова в момента с Асен Василев работим много добре. Човекът разбира, че всичко различно от това ще бъде фатално. (...) Правителството сме го сглобили заедно. Истинската драма ще дойде на ротацията. Защото декември месец има две много важни дати - 6 и 15 декември, когато ще се гласува промяната на Конституцията. Това задължително ще ни държи нас дотогава. И ако с колегите намерим сили да произвеждаме добри новини не само за пред медиите... Ако продължи практиката да се търсят скандали вместо обединяващи ни теми, то най-доброто е да се разпадне тази сглобка и да се отиде на нови преговори, нови избори", предупреди Бойко Борисов.

Колко и кои министри ще смени, експремиерът не каза, макар и попитан многократно. Посочи обаче - не е нормално най-голямата партия да има само един министър в лицето на Мария Габриел. "Не е нормално при ротацията да продължим по същия начин, но до ротацията има много време."

При разговори между ГЕРБ и ПП/ДБ обаче не са били обсъждани смени на министри, а кой от кого не е доволен двете политически сили си казвали през медиите, добави той.

Според Борисов нищо изненадващо няма в това, че вторият вот на недоверие срещу кабинета, внесен от опозицията, не бе успешен: "Все още обществото не е готово да замени това (правителство) с по-добро."

Чий министър е Калин Стоянов, чиято кандидатура всички партии в "некоалицията" приписват на другите, попита News.bg. По думите на лидера на ГЕРБ в началото на сглобяването между ГЕРБ и ПП/ДБ по отношение на МВР, Борисов казал, че министър следва да е експерт, отдалечен от всички и да се избере измежду назначените след управлението на ГЕРБ шефове на ГД "Национална полиция", на ГДБОП или този на жандармерията.

Смяна на министри в кабинета Денков - с ротацията през март 2024 г.

Смяна на министри в кабинета Денков - с ротацията през март 2024 г.

Премиерът не е съгласен и за промени в бюджета и отпадане на дерогацията сега

"Той (Петков) отиде, консултира се, след това предложиха Калин Стоянов, аз се съгласих. Не съм говорил с него, не съм го убеждавал, не съм се срещал", поясни бившият премиер и отново подчерта - той и партията му са категорично против искането на ПП/ДБ за оставка на МВР шефа.

От няколко месеца ПП/ДБ започнали война срещу Калин Стоянов, защото не се "съгласил да безчинстват" на изборите. "Носиха му списъци, сменяха поголовно всички, а той държеше да назначава професионалисти. А нито един път не съм бил там, едно име не съм му дал, мога да отида на какъвто искате детектор на лъжата."

ГЕРБ подкрепят инициативата на премиера Денков и ПП/ДБ за сформиране на специална анкетна комисия в НС, която да разследва случаите на полицейско насилие по време на протеста срещу ръководството на БФС. Подкрепят и искането на ДПС за сформиране на подобна комисия, обаче имаща цел да разнищи скандала "Кодгейт", довел до забрана на машините на първи тур на местните избори.

"Когато човек е паднал му се слагат белезници и се кара в районното, не се продължава да се бие и да се рита. Това не е чест на пагона", осъди полицейското насилие Борисов.

А по отношение на тупика в Столичния общински съвет и невъзможността му да започне работа заради неизбирането на председател на органа, ГЕРБ са категорични - нямало да подкрепят Борис Бонев, защото говорил за тях по "отвратителен начин". А дали обаче биха подкрепили друг от ПП/ДБ/Спаси София, Борисов не отговори категорично - не се месил в работите на другите.