"Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е номинация на правителството Денков/Габриел. Иначе единствената номинация на ГЕРБ в правителството съм аз като вицепремиер и външен министър".

Това коментира вицепремиерът и външен министър Мария Габриел пред журналисти в Министерски съвет след 6-часово заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Правителството е Денков/Габриел и всеки един министър, който е намерил мястото в кабинета, е одобрен от двамата, подчерта тя. Габриел добави, че и МВР шефът, и тя, и акад. Николай Денков проявяват нулева толерантност към полицейското насилие - с понесена отговорност за полицаите, излезли извън правомощията си. "И тримата казваме "не" на каквото и да било насилие срещу български граждани", категорична бе тя.

Габриел не смята, че който и да било може да прощава на някого за нещо, за което може би не е имало нужда. Правителството трябва да остане обективно, прагматично и да мисли кое е добро за България и българските граждани, каза още тя.

МВР шефът "благодари" на Денков, че признал за кадруване от Кирил Петков

МВР шефът "благодари" на Денков, че признал за кадруване от Кирил Петков

Калин Стоянов не приемал да се издават присъди от телевизионни студия

По отношение на отвлечения кораб с български моряци в Червено море, Габриел увери, че Външно министерство следи обстановката и информацията и са в постоянна връзка с международните партньори и службите. Трябва по-малко говорене и проактивност, така че във всеки един момент, в който се отдаде възможност да се погрижим за сънародниците ни, коментира тя.

Мария Габриел добави още, че 9 българи са евакуирани от територията на Ивицата Газа.