Премиерът Бойко Борисов пак подкара джипа, за да инспектира полагането на железния път София - Елин Пелин. В проверката се включиха и министърът на транспорта Росен Желязков, финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев.

Транспортният министър обясни, че железопътната отсечка София-Елин Пелин е част от жп линията София-Пловдив. С изграждането на този и другите участъци ще се постигне намаляване на времето за пътуване между София и Пловдив до 1 час и 10 минути. 

В строителството на трасето са ангажирани 6-7000 души, стана ясно от думите на транспортния министър Росен Желязков.

Борисов запита Желязков с каква скорост ще се движат влаковете, а транспортният министър заяви, че проектната скорост на новите влакове е 160-200 км/час.

Желязков подчерта, че в този програмен период са направени 30 гари. 

При изпълнението на проекта ще бъдат реконструирани 6 броя мостове, ще се премахнат прелези и на тяхно място ще се построят 17 броя нови надлези и подлези. В 6 гари ще се модернизират пероните за улеснен достъп на гражданите и лицата с намалена подвижност.

Проектът се финансира по Механизма за Свързана Европа и е на обща стойност 133 млн. лв., от които 113 млн. лв. безвъзмездна помощ от ЕС и 20 млн. лв. национално съфинансиране.

Бойко Борисов се качи на джипа
Обновена

Бойко Борисов се качи на джипа

Премиерът проверява ремонтираните пътища в Габрово и Севлиево

След това Борисов направи оглед и на приемното здание на гара Пазарджик.

Гара Пазарджик е завършена за 9 месеца в периода януари-септември 2014 г. Финансирана е по Оперативна програма "Транспорт" на стойност 3,63 млн. лв., от които 3,085 млн. лв. са от ЕС.

След модернизацията на гарата се отбелязва нарастване на броя на пътниците от 231 000 на 260 000 души.

От гара Пазарджик премиерът Борисов се качи на влак, с който премина по трасе за скоростно движение, изградено по европейските стандарти за проектиране на скоростни линии за пътнически превози. 

Премиерът посети и намиращия се в близост до жп гара Тодор Каблешков Интермодален терминал Пловдив (ИМТ). Към момента там се обработват около 40 000 TEU (товарни контейнери) годишно. Дневно се обработват 1,5-2 влака в посока от и към Турция.

Проектът е финансиран по Оперативна програма "Транспорт" с обща стойност 11,9 млн. лв., от които 2,1 млн. безвъзмездна помощ от ЕС.

Терминалът се намира до жп гара Тодор Каблешков, която е част от железопътен възел Пловдив и е разположена на магистралната жп линия София-Пловдив.

"Правителството продължава приоритетно с инвестиционната програма в жп транспортната инфраструктура. Влакът пести енергия, представлява 100 процента екологично чист транспорт и ще се спести трафик от стотици хиляди тонове товари", подчерта премиерът Борисов по време на инспекцията на ремонтите и строителните работи по проектите от Трансевропейската транспортна мрежа (ТЕН-Т).

По думите му важно е хората да видят свършеното. Той отбеляза още, че с инвестициите в националната жп инфраструктура ще се облекчи трафикът по магистралите. Борисов даде пример с данните от натовареността по магистрала "Тракия" - на националния празник трафикът е бил 53 000 автомобила, а в последния от почивните дни около 24 май - 57 000 автомобила".

В района на гара Белозем министър-председателят Бойко Борисов направи оглед на извършените строителни дейности в отсечката Скутаре-Оризово. В този участък са напълно подновени 28 км. жп линия. Изградени са шумозащитни и предпазни стени в гара Маноле и Белозем и едно пешеходно пресичане с осигурен достъп за лица с намалена подвижност.

"Последните дни видяхме пълна подкрепа на президента. Всичко, което правим, той го промотира съответно в Словения и в Санкт Петербург", посочи министър-председателят Борисов и изтъкна изграждането на интерконекторите и магистралите.

Припомняме, че ден след евроизборите на 27 май Борисов се качи на джипа, за да провери ремонтираните пътища в Габрово и Севлиево. Тогава той беше придружен от вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият минитър Владислав Горанов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.