Председателят на Групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер е изразил надежда за сформиране на стабилно управление на България, основано на опита, което да се ползва с доверието на европейските партньори. Българският премиер Борисов от своя страна в телефонен разговор с Вебер е уверил, че се чувстват длъжни пред своите избиратели да направят всичко възможно да сформират кабинет.

"Разчитаме, че останалите парламентарно представени партии ще демонстрират отговорност към стабилността на страната и ще излъчат правителство, ако нашето предложение за кабинет не бъде подкрепено. Времето за приказки свърши", подчерта председателят на ГЕРБ.

Победа въпреки всичко отчитат от ГЕРБ, за Дончев вече е време за решения

Победа въпреки всичко отчитат от ГЕРБ, за Дончев вече е време за решения

Българските граждани дали много сложна задача на политиците

Борисов е запознал Манфред Вебер с резултатите от изборите - ГЕРБ е получила доверието на над 837 хил. души и е спечелила вота в 24 от 31 многомандатни избирателна района в България. "Не са много партиите в Европа, които могат след пълен мандат отново да победят на изборите. И то толкова категорично! ГЕРБ вече има 5 поредни победи на парламентарни избори.

Вебер е изразил надежда за сформиране на стабилно управление на България, основано на опита, което да се ползва с доверието на европейските партньори. По думите му пред България и Европа предстои още много работа по овладяването на пандемията, по Плана за възстановяване и устойчивост, по "Зелената сделка", както и за финализирането на процеса по присъединяването към Еврозоната.

Председателят на Групата на ЕНП в ЕП е отбелязал, че в България е постигнат сериозен напредък по всяка една от тези стратегически цели и сподели увереността си, че ГЕРБ и Бойко Борисов могат да изведат икономиката от кризата.

Борисов и Вебер бяха единодушни, че тежката ситуация, в която се намират Европа и светът, изисква повече работа и мъдрост и по-малко популизъм. "Партиите от ЕНП, с някои малки изключения, винаги сме били силни в действията. Ние сме най-истинската алтернатива на популистите, а не техни партньори", посочи Борисов.

Плевнелиев: Популистите са във възход - ще платим висока цена

Плевнелиев: Популистите са във възход - ще платим висока цена

Радев, Слави, ДБ и "Изправи се.бг! Мутри вън!" - България е заразена от популизма