"Има едно осъдително решение срещу нашата страна, в което е постановено от Международния съд, че няма кой да разследва главния прокурор. Държавата ни наистина трябва да намери решение на това". Затова призова бившият временно изпълняващ длъжността главен прокурор и директор на НСлС Бойко Найденов пред Нова телевизия.

По думите му, ако в българската Конституция е записано, че има главен прокурор и това не може да бъде променено, трябва да се замислим какво представлява фигурата на главен прокурор и защо трябва да заема такова главно място в обществено политическия живот. "Трябва да се измисли такъв вариант, че никой да не знае името на главен прокурор. И изобщо дали трябва да съществува такава фигура, от която да зависи всяко едно разследване и обвинение в страната", посочи Найденов.

Според него не би трябвало изобщо да се стига до обвинение срещу обвинител номер 1. Да е предвиден такъв ред, че да не се стига до обсъждане на подобно нещо. Не може да говорим в момента, че главният прокурор ще извърши престъпление, но ако това се случи, трябва разбира се да има механизъм, който позволява този човек да е наравно поставен с всички останали, обясни Бойко Найденов.

Той не знае защо никой парламент до момента не е изработил такъв механизъм. "Всички знаят каква е задачата и какви са начините това да бъде решено, но явно няма воля да бъде свършено", коментира още Бойко Найденов.

НС се мобилизира и гласува на първо четене: "Случаен съдия" ще разследва главния прокурор

НС се мобилизира и гласува на първо четене: "Случаен съдия" ще разследва главния прокурор

181 гласа "за" проекта на МС