Половин ден продължи дебатът в парламента по промените в Наказателно-процесуалния кодекс на първо четене. След три часа обвинения, намеци, нецензурни реплики и наказания за трима народни представители, той започна по същество едва към 12 часа и за по-малко от час приключи с гласуване.

Десислава Атанасова от ГЕРБ изрази мотивите на парламентарната група, че промяна на Конституцията, за да има добра съдебна реформа, трябва да обедини всички в парламента. "Да се съобразим с исканията на Венецианската комисия, която казва, че ние трябва да решим какви да са, тъй като тя не е компетентна да се произнесе дали промените са съобразени с Конституцията. Това може да каже само Конституционния съд", поясни тя.

Относно контрола на главния прокурор Атанасова смята, че няма такъв, а идеята е за "политическа употреба". Тя замеси директно името на Кирил Петков. "Кой пази главния прокурор, който отсъства или този, който предлага противоконституционни текстове". ПГ на ГЕРБ ще подкрепи предложението на Министерски съвет, обяви тя.

"Най-важният законопроект за България се разглежда в залата днес. Чувството за справедливост, което българските граждани очакват - го няма. Без кални битки и маркетингова програма, а истинска съдебна реформа", призова в реплика Кирил Петков.

Милен Матеев от "Продължаваме промяната" обясни, че в законопроектите се съдържа добра обосновка за разследване и правомощията на главния прокурор, които не засягат конкретен главен прокурор.

Липса на кворум спъна приемането на НПК

Липса на кворум спъна приемането на НПК

На депутатите явно това не им беше интересно

Пет са законопроектите за промени в НПК. Два от тях са внесени от Министерския съвет, а останалите от Демократична България, "Възраждане" и "Продължаваме промяната". Част са законодателни инициативи, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост. Вчера макар и удължено, пленарното заседание бе закрито заради липса на кворум именно по време на обсъждането на промените в НПК. Преди това депутатите успяха обаче да приемат на първо четене проектозакона на "Възраждане" за промени в Закона за съдебната власт, който също предвижда разследване на главния прокурор, но от директора на Националното следствие. В този смисъл двете законодателни инициативи са в противоречие. 

Каква ще е съдбата на второ четене на всички законопроекти - въпросът остава открит.

Промените, предложени от МС, предвиждат създаване на механизъм за разследване на главния прокурор. Образуваната преписка ще се разпределя незабавно на съдия, определен на случаен принцип между съдиите от наказателната колегия на ВКС и съдиите от наказателните отделения на апелативните и окръжните съдилища, с ранг съдия във ВКС. Предлага се този съдия да бъде назначен временно на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура, за да се отговори на конституционното изискване наказателното преследване да се провежда от прокурор.

Измененията предвиждат още решението на Пленума на Висшия съдебен съвет, с което се прави предложение до президента за назначаване и освобождаване на главния прокурор, да се приема с мнозинство не по-малко от 13 гласа, т.е. намаляване на изискуемото в момента мнозинство от 17 гласа.

Заключителното изказване в дебата бе на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. "Предизборната кампания започна", каза той и даде за пример предложенията на партията на Ахмед Доган за промени в Конституцията, включващи възможност за разследване на главния прокурор, при които "ДБ и ПП не направили нито едно движение".

Със 181 гласа "за", "против" - 25 и "въздържал се" 1 промените на Министерски съвет бяха приети.

Със законопроекта на служебния кабинет се създава механизъм за разследване на главния прокурор. Образуваната преписка ще се разпределя незабавно на съдия, определен на случаен принцип между съдиите от наказателната колегия на ВКС и съдиите от наказателните отделения на апелативните и окръжните съдилища, с ранг съдия във ВКС. Предлага се този съдия да бъде назначен временно на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура, за да се отговори на конституционното изискване наказателното преследване да се провежда от прокурор. Измененията предвиждат още решението на Пленума на Висшия съдебен съвет, с което се прави предложение до президента за назначаване и освобождаване на главния прокурор, да се приема с мнозинство не по-малко от 13 гласа, т.е. намаляване на изискуемото в момента мнозинство от 17 гласа.

Зарков: Българите остават заложници на трикове: едни хитруват, други се страхуват

Зарков: Българите остават заложници на трикове: едни хитруват, други се страхуват

Партиите спират механизма за контрол над главния прокурор