"НСО е не просто служба, а явление - остатък от тоталитарното минало и няма място в съвременната архитектура на националната сигурност на България". Тя беше замислена като безконтролна служба.

Това заяви пред БНР бившият военен министър и бивш посланик на България в НАТО Бойко Ноев. Категоричното му мнение е, че охранителните служби в държавата трябва да са към Министерството на вътрешните работи.

Според него съществуването на НСО е политически, а не структурен или експертен въпрос. Това мнение не било обсъдено покрай предлаганите промени в Закона за МВР, върху които президентът Румен Радев наложи вето, а днес ветото не бе прието от депутатите в парламента. Бойко Ноев определи като ветото на президента върху разпоредби в закона за МВР като неясно.

"Не се дадоха отговори на въпроси, които дразнят гражданите всеки ден, включително защо се охраняват Ахмед Доган и Делян Пеевски, защо с нашите пари се охранява техният бизнес. Защо продължават да се ползват с привилегии Цецка Цачева и Димитър Главчев? Защо офицери служат като портиери в Народното събрание, в Министерския съвет или в президентството? Защо за двама-трима висши държавници се поддържа над 1000 души персонал", запита реторично Ноев.

Той припомни, че президентът Румен Радев беше обещал да се направи ревизия на НСО, но "всичко потъва и се покрива".

Проблемът не е подчинеността на службата - дали да е в МВР или под ръководството на президента заради някакъв баланс, смята Ноев. Според него проблемът е в това как функционира държавата, в която в структури на МВР и ДАНС "под похлупака на секретността". Охранители от миналото, които сега са ръководители, правят каквото си искат, убеден е бившият военен министър.

Според него тази структура е обречена на провал. "Ако реши Бойко Борисов, утре ще приемат закон и НСО ще стане нещо друго - може да му стане някаква лична служба. Той може да направи каквото си иска и гласуването в парламента днес го доказа".