Решение за подготовката и произвеждането на изборите за народни представители за Народно събрание на 11 юли 2021 г. е взето днес от Министерски съвет на редовно заседание. С решението са определени функциите и отговорностите по провеждането на предстоящите избори на 11 юли.

На заместник министър-председателя по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи се възлага координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите за народни представители, включително дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване. Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков трябва да организира изпълнението на дейностите от компетентността на Министерството на вътрешните работи във връзка с подготовката и произвеждането на изборите.

От утре започва регистрацията за предсрочните избори

От утре започва регистрацията за предсрочните избори

Приемането на документите ще се извършва всеки ден

За организация на изборите в чужбина отговаря министърът на външните работи.

Министърът на здравеопазването трябва да съгласува с главния държавен здравен инспектор и да определи необходимите противоепидемични мерки, свързани с изборния процес в страната.

Очаква се от министъра на финансите да внесе в Министерския съвет проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по Българската национална телевизия и Българското национално радио и техните регионални центрове.

57.1 млн. лв. ще струват предсрочните избори

57.1 млн. лв. ще струват предсрочните избори

Все още се преценява дали е възможно видеонаблюдение

Министърът на регионалното развитие и благоустройството координира, включително с министъра на финансите и с министъра на вътрешните работи, дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци.

Министърът на правосъдието организира дейностите по подготовката и произвеждането на изборите в местата за лишаване от свобода.

Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи, министърът на външните работи, министърът на регионалното развитие и благоустройството, министърът на здравеопазването и министърът на правосъдието ще информират министър-председателя за хода на подготовката на изборите до обявяването на изборните резултати.

На министъра на правосъдието се възлага да издава наказателните постановления по чл. 496, ал. 3, изречение второ от Изборния кодекс.

ЦИК не очаква да купува машини за гласуване в страната

ЦИК не очаква да купува машини за гласуване в страната

Да бъде преценено колко време ще бъде необходимо за инсталиране на софтуера