Румен Радев изхарчи 4 млрд. лв. за пътища в последните дни, а това е скандално. Това заяви в студиото на Нова телевизия депутатът от ПП/ДБ Явор Божанков. След като вчера по време на дебата в Народното събрание преди гласуването на правителството Денков/Габриел от служебното правителство на Гълъб Донев, което се намираше също в пленарна зала, съобщиха, че със заповед на служебния премиер, са освободени всички заместник-министри, това е "втора бомба", заложена за редовния кабинет. Вчера новият премиер нарече това "саботаж".

Явор Божанков не е учуден обаче след всичките атаки срещу възможността изобщо за редовен кабинет. Самият дебат в НС вчера показва, по думите му, че "атаката беше по самата идея да има редовен кабинет, дебатът не беше нито за имената в правителството, нито за качеството на програмата". А действията на президента - който напусна пленарна зала по време на химна на Република България и без да дочака клетвата на новите министри - откроява, че "президентът излезе, за да ни блъска още малко пред медиите".

"Нашата задача е да върнем президента там, където му е мястото - в президентството, а не в перманентно изпълняващ изпълнителната власт", даде заявка Божанков.

анкета

Има ли бъдеще кабинетът Денков/Габриел?

Виж резултати

Да, ще изкара пълен мандат 18.8%

Ще работи поне 18 месеца 19.6%

Ще изкара до първата ротация - 9 месеца 17.9%

Бъдещето са изборите 31.2%

Отивам на море 12.5%

На въпрос дали подозира във връзки президента Радев, службите и "Възраждане", Явор Божанков заяви: "Това, което прави "Възраждане" е в интерес на друга държава. Президентът, службите и Възраждане - ние не ги подозираме, а те (връзките, бел.ред.) са на показ."

Все пак Явор Божанков заяви, че трябва да се отчетат и положителни действия в служебния кабинет. "Трябва да отчетем, че в този служебен кабинет не всичко е лошо и не всичко е Румен Радев", заяви депутатът. Последните седмици само доказаха нуждата от мащабни промени, а днешният ден "сякаш се събуждаш в друга държава". Пример той даде със заявките на новите министри на правосъдието и отбраната, а сега "имаме историческия шанс" да се направи трансформация в службите за сигурност, но и да прекъснем дългогодишни енергийни зависимости.

"Нямаме илюзии, че трудното е приключило, напротив - трудното сега започва", заяви Явор Божанков, заявявайки уверено преди това, че ако реформите не се извършат, нито заявката за конституционно мнозинство, нашата оставка е на масата.

Денков към новия МС: Моята благословия е гърбината да ни е яка

Денков към новия МС: Моята благословия е гърбината да ни е яка

Той скочи на освобождаването на зам.-министрите от служебното правителство