Министърът без портфейл Божидар Димитров е написал оставката си и в понеделник ще я връчи на премиера, съобщи БТА.

По-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че не иска да обиди Божидар Димитров и затова очаква от него да си подаде оставката сам.

Той допълни, че предстои двамата да се срещнат в понеделник и да разговарят, като Борисов се надява да получи разбиране от страна на министъра без портфейл.

Въпросът с бъдещето на министерския пост на Божидар Димитров стана особено актуален след избухването на скандала с принадлежността на посланиците ни към бившите служби на ДС.
Бойко Борисов смята, че на съвестта на Сергей Станишев, на Ахмед Доган, и на Симеон Сакскобургготски лежи приемането на Закона за досиетата.

Премиерът многократно беше упрекван от опозицията за назначението именно на Димитров. Отправен беше въпрос и за съдбата му, след като Борисов поиска отстраняване на дипломатите - агенти.

Борисов обясни, че този министър е бил назначен, след като е било обявено, че има досие.

„Той не е зависим от своето досие. Ако преценим, че ще спазим принципа да отстраним сътрудниците от ДС, съм готов и с него да се разделя. Ако имаме 2-3 посланици, да ги преглътнем, но когато са половината, това е вече друго", каза Борисов.

Министър-председателят заяви още, че не е говорил с президента по темата с огласяването на сътрудниците на ДС сред дипломатите, но външният министър Николай Младенов трябва да е заявил разговор с президента и да са направили прочит на случилото се.

„Искам тази история да завърши така, че евроатлантическите ни партньори да имат доверие в страната", каза премиерът и категорично подчерта, че скандалите вредят на страната ни и са ни необходими още 2-3 години спокойствие, за да може да усвоим средствата от фондовете.