Първата спънка в отношенията между ГЕРБ и Синята коалиция се оказа обявеният от Бойко Борисов министър без портфейл Божидар Димитров.

Божидар Димитров е неприятна изненада за нас.
Това коментира в кулоарите на парламента съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

Той припомни, че вчера българският парламент по предложение на Синята коалиция гласува решение, с което бившите сътрудници на Държавна сигурност не могат да заемат постове в българския парламент.

"Затова направо взеха да стават министри, това е много обезпокоително за нас", изтъкна лидерът на СДС.

Според Мартин Димитров почтеното решение пред българските избиратели е да се гласуват всички министри от кабинета Борисов. Това ще бъде полезно и за цялото правителство, смята Мартин Димитров, тъй като според него ще стане ясна подкрепата за всеки един отделен министър.

„Когато се гласуват министър по министър, когато стане въпрос за господин Божидар Димитров, той няма да получи нашата подкрепа", категоричен е Мартин Димитров. Затова сините ще предложат поименно гласуване на кабинета вместо традиционното гласуване ан-блок.

Мартин Димитров посочи, че в събота Националният съвет на СДС ще вземе окончателно решение как да подходи в тази ситуация.

Бойко Борисов категорично получава подкрепата на Синята коалиция, както и структурата на самия кабинет, посочи още лидерът на СДС.

Междувременно председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че ПГ на ГЕРБ ще настоява за гласуване ан-блок на кабинета.
По думите му Бойко Борисов е преценил ситуацията с Божидар Димитров и службата му в ДС.

Поради естеството, че познава Божидар Димитров от години, запознавал се е лично и с делото, за което става въпрос, ние излизаме от хипотезата, че той няма тази зависимост, за която се предполага за бивши агенти на ДС", изтъкна Цветан Цветанов.

Той посочи, че всички министерски кандидатури са дискутирани в ГЕРБ и за избрани добри професионалисти.

Винаги се водим от качествата, а не от приятелството, каза Цветанов по повод твърденията, че Божидар Димитров става министър без портфейл.