"Брекзит няма да има." В това е убедена проф. Нина Дюлгерова.

Причината за нейната убеденост е в диалога, който се води на политическо ниво. Дюлгерова го описва като диалог на чиновници, които представят, предлагат, консултират свои идеи.

Предстоят 800 промени, преди Великобритания да излезе от ЕС, но реално действия няма.

Според Нина Дюлгерова Брекзит е в огромен ущърб на по-голямата част от английското общество. Ключови агенции в страната напуснаха Великобритания и това според нея е единственото, което се е променило. "Брекзит е параван, зад който се решават политически въпроси, но не само на бъдещето на английската държава, а и на Европа", подчерта професорът. От една страна Брекзит, а от друга - балканският пъзел не дават възможност на Европа, в цялост и в отделните членки, да изгради устойчива и предсказуема политика, която да даде една сигурност не само на европейските жители, но и да възстанови позициите на Съюза на глобален играч.

Според Дюлгерова в момента Европа е регионален играч, на който налагат и посочват да прави това, което другите искат.

Това, което наблюдаваме във водещите страни в Европа, са ключови процеси и един от тях е властта и бъдещето на Ангела Меркел в Германия. Нещата едва ли ще бъдат решени преди евроизборите, а Меркел е залогът на това, което Доналд Тръмп заяви преди седмица - защо не се прави нищо за трансатлантическото сътрудничество. Безспорна е дестабилизацията на Германия, но Ангела Меркел е единствената, която даде отговор на Тръмп по въпроса, обясни професорът.

"Девет месеца преди изборите не могат да се правят ясни прогнози", категорична е Дюлгерова, според която обаче явно всички партии в България в момента вече са в процес на избори.

Битката за ЕС ще бъде като конфигурация. Не бих поставила акцент върху влиянието на САЩ в крайното процентно отношение на партиите в ЕС, защото нещата няма да се решават във Вашингтон, убедена е Дюлгерова, според която процесите в глобален и регионален план все повече се изплъзват от контрола на САЩ.

"Отношението Скопие -Атина преминава през интересите на САЩ, но и не трябва да изключваме битката за влияние Русия-Китай, а също и Израел", заяви Дюлгерова.

"Битката за интереси на Балканите в момента е концентрирана изцяло там (Гърция и Македония, бел.ред.), заяви Дюлгерова.

"Руската политика е енергийна, но вече със силен съюзник в лицето на Китай", отбеляза професорът.

Европа в следващите месеци до изборите ще има безкрайно интересни възникващи или преставащи да съществуват зони на напрежение. На ниво съюз и на ниво правителства има реторика, но тя разединява повече, отколкото обединява, смята Дюлгерова.

До изборите в САЩ на 6 ноември ще наблюдаваме изненадващи изявления от страна на президента, ще се отваря бомба, свързана с ядрения договор от 1987г., след като самият президентът Тръмп ни изненада с обявяването, че САЩ излиза от Договора.

"Всичко, което върви във външнополитически план от САЩ, има своята вътрешнополитическа обосновка", коментира Дюлгерова.