БСП сезира главния прокурор и парламентарната комисия за борба с корупцията за гафа по обнародването в Държавен вестник на промените в Закона за наркотичните вещества.

В сигнала до главния прокурор от парламентарната група на Коалиция за България изтъкват, че се касае за фалшифициране на законодателния процес, респективно за извършени престъпления и документни престъпления от длъжностни лица.

По думите на Мая Манолова от БСП ръководството на парламента се е опитало да прикрие тези престъпления. Тя е категорична, че на практика волята на парламента е подменена и е публикувана поправка в закона, която облагодетелства фирми, рекламиращи наркотични вещества.
Затова в сигнала до парламентарната антикорупционна комисия депутатите от БСП акцентират върху това, че в случая има корупционен елемент.

Възникват съмнения за неправомерни (корупционни) действия от страна на народни представители, довели до гласуване и обнародване на текстове от Закона, които допускат скрита реклама на наркотични вещества, се казва в сигнала.

Тези текстове облагодетелстват фирми и са действащи до обнародването на следващата поправка в закона, но щяха да бъдат действащи и да облагодетелстват още неизвестно колко дълго време тези фирми, ако не беше обществената реакция по скандалния случай, подчерта Манолова.

Тя съобщи, че депутатите, подготвили сигнала, разполагат и със стенограмите и аудиозаписите от процеса на поправяне на въпросния закон.