Декларацията, с която депутатът от БСП Георги Михайлов се е отказал от имунитета си, е заведена в деловодството на паламента на 8 юли, понеделник. Това съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в началото на днешното пленарно заседание.

В заявлението Михайлов пише, че е съгласен за разледване по постъпило искане от главния прокурор на Република България. Караянчева е информирала главния прокурор за декларацията на 8 юли 2019 г. 

Георги Михайлов се отказа от имунитета си
Обновена

Георги Михайлов се отказа от имунитета си

След като главният прокурор поиска повторно снемане на депутатската му защита

Цацаров сезира втори път 44-то народно събрание на 1 юли, с искане да започне наказателно преследване на депутата Георги Михайлов - за извършено от него данъчно престъпление. 

Цацаров иска повторно имунитета на депутат от БСП

Цацаров иска повторно имунитета на депутат от БСП

Причината е извършени данъчни престъпления от Георги Михайлов

Припомняме, през ноември 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска снемане на имунитета на депутата от БСП Георги Михайлов заради безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в местното му на изпълнителен директор на "СБАЛХЗ" ЕАД. След като самият Михайлов доброволно се съгласи имунитетът му да бъде отнет, започнаха действия по събирането на доказателства, но се е стигнало до искане за разкриване на данъчноосигурителна информация, както и на банкова тайна.

В хора на разследването се установява и друго престъпление на народния представител - получаване на финансови средства от търговско дружество. За 2016 година депутатът не е декларирал 44 000 лева, които е получил като лихви от дружеството, на което през 2013 г. е предоставил заем в размер на 200 000 евро.