Нашата програма не струва повече от 2,2 млрд. лева. Чакаме управленската програма на ГЕРБ. Така от "Позитано" 20 отговориха на сметките на ГЕРБ за собствената им управленска програма.

Припомняме, че по-рано ГЕРБ се подиграха с управленската програма на БСП. Над 4 милиарда лева стрували обещанията на червените. Политиката страда от липсата на качествен дебат, обяви Томислав Дончев.

Той се зае да разбива програмата на БСП с типичното му чувство за хумор. Трудни са сметките на червените за 8-милионна България, около 50 години са нужни за тяхното реализиране. Едва ли левицата планира 50-годишен мандат, предположи Томислав Дончев.

ГЕРБ сметнаха колко ще струва управленската програма на БСП

ГЕРБ сметнаха колко ще струва управленската програма на БСП

Едва ли левицата планира 50-годишен мандат, предположи Дончев

В отговор Драгомир Стойнев не се сдържа и насърчи герберите да продължават да четат управленската програма на БСП, тъй като това било "добра реклама" за платформата на социалистите. Той обясни, че тя била реализуема, можела да бъде изпълнена без нарушение на Закона за публичните финанси и най-вече на Маастрихтските критерии.

"Кога ще видим управленската програма на ГЕРБ", попита Стойнев.

Той бе категоричен, че няма сила, която да ги спре да подпомагат българските млади учени с планирания фонд "Иновации" и нямало сила, която да ги спре да подпомагат родното производство с предвидения фонд "Индустрия".

Драгомир Стойнев обясни, че от левицата няма да увеличават данъците. Напротив, предвиждало се подоходно семейно облагане, както и необлагаем минимум за работещи семейства с едно дете до 500 лв., с две деца до 1000 лв. 20% данък бил за хората с доходи над 10 хиляди лева на месец.

Драгомир Стойнев разкритикува приетата тригодишна бюджетна прогноза от ГЕРБ. Там било записано, че минималната работна заплата за следващите три години управление няма да се увеличава, всички социални плащания ще бъдат замразени, а средствата за образованието, което било приоритет на ГЕРБ, щели да намаляват.

Той бе категоричен, че от левицата искат да подпомогнат родното производство и икономика, младите учени и предприемачи, за разлика от ГЕРБ, които никога не са се интересували от нея.

Стойнев призова от ГЕРБ да отговорят на твърденията на ресорния вицепремиер за опасност от спиране на европейските средства за наука и транспорт. Драгомир Стойнев настоя, че европейските средства трябвало да подпомагат националното финансиране, а не да го заместват.

"Ние сме готови. Те все още не са разбрали, че ще загубят и тези избори", категоричен бе Стойнев.

Жельо Бойчев от своя страна заяви, че голямата разлика между БСП и ГЕРБ е, че правителството, което БСП ще излъчи, щяло да въведе ясни критерии и правила на база, на които ще бъдат разходвани тези средства.

От една страна БСП предлага ясни правила и ясни цели, категоричен е той. Бойчев посочи, че от другата страна са "личните средства", "джобните на Борисов", с които той решавал за коя община, за какъв проект да бъдат похарчени.

Сметките на БСП от въвеждането на преференции за младите предприемачи с годишен оборот до 150 хиляди лева ще струват на държавата не повече от 20 млн. лв., а не както твърдял министър Горанов, че щетата щяла да е в размер на 200 млн. лева.

Разчетите на БСП сочат, че за изчисляване и преизчисляване на пенсиите били необходими 810 млн. лева.