"БСП е готова за всяка дата за избори в рамките на законоустановения срок. Важно е обаче да се запази здравето на българските граждани. Но, каквото реши президентът, това е в неговите правомощия".

Това подчерта пред БНР лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По повод изключването на Георги Гергов от партията тя заяви, че когато искаш да управляваш България и да има ред, еднакви правила за всички, трябва да имаш сили да го направиш първо в самата партия.

"Ще има ред, устави и правила за всички - еднакви, независимо кой как се казва", изтъкна Нинова. 

По думите ѝ в скандалите в партията няма нищо лично, а "това са дискусии и спорове как БСП да върви в политическия живот". 

ВМРО готови за избори на 28 март
Обновена

ВМРО готови за избори на 28 март

При хубаво време гласуването може и да е на открито

Нинова коментира отношенията на партията с президента Румен Радев. 

"Отношенията ни с президента винаги са били принципни - партията не се меси в работата на президента, ние сме го издигнали, с наша подкрепа е избран, но той е президент на всички българи. Неговите решения са негова отговорност. Ние като партия имаме линия на поведение - политическо, парламентарно. Смятам, че тази "драма" беше силно преувеличена и интерпретирана".

След парламентарните избори БСП ще реши дали да подкрепи евентуална кандидатура на Румен Радев за втори мандат.

Радев не вижда никаква подготовка и готовност за избори
Обновена

Радев не вижда никаква подготовка и готовност за избори

Премиерът е зашеметен и не се ориентира

Нинова подчерта, че трябват кардинални промени в много сфери и БСП предлага свои модели за това.

"Например в системата на здравеопазването. Те постоянно увеличават парите в здравната система, но качеството на услугата, достъпът до здравеопазването не се подобрява. Другото е, кардинално да промениш системата, така че и пациенти, и лекари да са осигурени, системата да работи с грижата за хората", отбеляза соцводачът.

По думите ѝ в сферата на образованието също са нужни промени - съдържанието на това, което учат децата, уменията, които им се изграждат. За последните години нараства процентът на функционално неграмотните българчета.

"Ние предлагаме един учебник за един клас за цялата страна и съдържанието в него да е отговорност на държавата. Ние не говорим за промяна в корпоративното подоходно облагане, а за промяна в облагане на доходите на физическите лица - прогресивно облагане на доходите", допълни Нинова. 

БСП остава на позицията си спрямо Република Северна Македония - "подкрепяме договора за приятелство и добросъседство, подкрепяме желанието на РСМ за присъединяване към Европейския съюз и няма да се съгласим за сметка на българския национален интерес".

Борисов за датата на изборите: Казана дума, хвърлен камък

Борисов за датата на изборите: Казана дума, хвърлен камък

Казаното трябва да се отстоява от тези, които са казали