БСП ще отиде на среща с която и от двете първи сили в Народното събрание ги покани. Това обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова, цитирана от Нова телевизия.

Тя заяви, че общата управленска програма е заявка за общо управление. Според нея обаче е смущаващо, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отказват да се подкрепят една друга.

Тоест правят управленска програма за правителство, което не може да се случи, изрази недоумение лидерът на червените и допълни, че ще ги изчакат още малко.

Нинова потвърди, че БСП ще отиде на среща, ако бъде поканена от която и да е от двете първи сили в парламента. След това обаче ще има допитване до партията.

Нинова иска по-бързо първите да се разбират

Нинова иска по-бързо първите да се разбират

Това си е тяхна работа, те да си решават

По нейни думи ситуацията е твърде сложна.

"Има нужда от правителство. Но ние имаме и различия. Затова ще отправим допитване до партията", уточни Нинова.

Тя изрази мнение, че тази седмица ще бъдат сформирани комисиите.

Най-голяма тревога БСП имали относно бюджета.

"Преговорите за съставяне на мнозинство забавят разглеждането на бюджета. От друга страна нито една партия в НС не подкрепя предложения от служебното правителство бюджет. Това означава, че няма да бъде приет. Или ако бъде приет на първо четене, ще е с много поправки между първо и второ четене", обясни Нинова.

БСП се разграничава и от цирка в НС, и от бюджета на кабинета

БСП се разграничава и от цирка в НС, и от бюджета на кабинета

Картината на Корнелия Нинова: Едните си играят на мнозинство, Министерски съвет внася си техния бюджет, а парламентът е в патова ситуация

Тя посочи, че партията ѝ ще се бори за по-висока минимална работна заплата при гласуването на бюджета за тази година.

"Трябва минималната заплата да стане 850 лв. още на 1 юли тази година, а не от догодина. След безплатните детски градини за децата искаме безплатни лекарства за децата. След увеличението на пенсиите искаме справедливо преизчисляване на всички пенсии, защото днешните пенсионери са хората, съградили България. И техният труд, заслужава достойно уважение", изтъкна Нинова.

Днес БСП и нейните симпатизанти отбелязват Деня на труда с различни мероприятия в цялата страна. Традиционно социалистите празнуват в Борисовата градина в столицата с митинг-концерт.

"Особено на днешния ден всички издигаме глас за това да има добри условия на труд, достойно заплащане и уважение към труда на работещите хора, защото всичко, което сме произвели, всяко благо, е резултат на човешки труд. Тези, които произвеждат тези блага, заслужават най-голямо уважение", заяви Нинова.