БСП поиска оставката на военния министър Николай Ненчев.

От парламентарната трибуна Атанас Мерджанов обяви, че страната ни се нуждае от солиден и достоен военен министър.

Родната авиация може сама да охранява небето ни, убеден ген. Михо Михов
Още...

Всеки с ръка на сърцето да каже такъв министър ли е Николай Ненчев, попита социалистът.

Според него министърът бил уличен в лъжа, заявявайки, че му е предложен подкуп.

Прокуратурата обяснява, че това не се е доказало. От БСП се ядосани и заради вчерашния проект на МО, с който се дава въздушното ни пространство за охрана от чужди държави.

Мерджанов изтъкна още, че призивът на левицата за оставката на Ненчев е също към самия военен министър, но и към премиера Бойко Борисов и подкрепящите кабинета партии.

Реформаторите стоят зад военния министър Ненчев
Още...

Уважаеми госпожи и господа, ако ви е останало поне малко чувство за дълг, поне малко усещане за отговорност, ще ни подкрепите, за да прекратим подигравката с българската армия и заедно да се справим доколкото е възможно с последствията от пагубното управление в сектора в последната година и половина, обърна се червеният депутат към колегите си.

От БСП припомниха митинг в подкрепа на Ненчев преди време, когато хора от неговата партия скандираха „Браво, Ненчев", „Червени боклуци" и „Тук не е Москва".

Кажете това достойно поведение ли е?, ядоса се Мерджанов.

През юни пък министър Ненчев отишъл на среща на върха на военните министри от ЕС. В същото време военният министър на САЩ обявява, че тежка бойна техника ще бъде ситуирана на наша територия и други страни от ЕС. Ненчев обаче отрича да се е съгласявал на подобно нещо. Бил говорил с американската посланичка в София, тя била казала нещо, но той не я разбрал, следва дипломатически скандал, в който правителство, президент и министър дават обяснения, а посланичката на САЩ напусна страната, припомниха от БСП.

Кажете това позиция на солиден министър ли е?, недоумява Атанас Мерджанов. Той дори смята, че военният министър имал „развинтено" въображение.

Според него Ненчев излъгал, че не може да ремонтираме самолетите си в Русия. Всички обяснявали на министъра на отбраната, че Полша няма лиценз да ремонтира руските МиГ-ове.

Що се отнася до закона, който ще разреши чужди самолети да пазят небето ни, Мерджанов припомни, че така или иначе имаме защита заради членството си в НАТО.

БСП не е против членството на България в НАТО, тъкмо обратното, изтъкна червеният депутат. Страната ни трябвала да е член на Алианса и ЕС, но това не означавало, че трябва да се откажем от суверенитета си.

Оставката на Ненчев не е просто приумица, каза депутатът. Тя трябвало да се тълкува като знак, че кабинетът осъзнава сложността на ситуацията и че страната ни е готова конструктивно да търси решение, а не като потребител на сигурност.

БСП предлага България да се превърне в място за помирение, вместо във фронтова линия.

"Атака" също подкрепя искането за оставка на военния министър, но се ядосаха на лицемерието на червените да я искат.

От ДПС ще атакуват министър Ненчев не с оставка, а с въпроси. Още...

Ние я поискахме няколко месеца, след като той пое поста на военен министър, заяви на брифинг в НС Десислав Чуколов.

Този министър е несъстоятелен, категоричен бе той. По мнението му Николай Ненчев изпълнява каквото му кажат чужди сили.

Кой ще дойде на негово място, притеснени са националистите и предположиха, че за военен министър от БСП искат отново Ангел Найденов.

С какво се различава Ангел Найденов от министър Ненчев?, попита Чуколов. И двамата, според Атака, служили на американското посолство. БСП залъгва своите избиратели, че е партия, която е проруски ориентирана, недоволен е Чуколов. В същото време социалистите били за членството ни в НАТО. България няма място в НАТО, категоричен бе Чуколов. Тази организация не постигнала нищо за страната ни. Ангел Найденов обвинявал Русия в провокация срещу страната ни, докато бил начело на МО.

Кашата, която САЩ забъркаха, сега Русия се опитва да реши, смята националистът, визирайки военните действия в Сирия.

Сега ще видите кон боб яде ли, така той по български определи международната ситуация.

"Атака" обаче ще подкрепи искането за оставка на Николай Ненчев. Въпросът бил кой ще дойде след него? Така кучето си гони опашката и обществото си мисли, че имаме военен министър, притеснен е Чуколов.

От "Атака" се притесняват, че на мястото на Ненчев ще дойде някой военен експерт на американското посолство.

Националистите са против предложението и чужди самолети да охраняват въздушното ни пространство. Според него с тази поправка ще се даде разрешение на Турция нейни самолети да преминават необезпокоявани през небето ни.

Българското небе ще бъде дадено на Турция, категоричен бе Десислав Чуколов. Той отново настоя страната ни да излезе от НАТО.