Бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) влезе в пленарна зала, като предстои да се гласува на второ четене. Какви са основните негови параметри, приети от бюджетната комисия - бюджетът на ДОО е в общ размер 21,801 млрд. лева, което е повишение с 3,553 млрд. в сравнение с предходната 2022 година. Освен това - възрастта за пенсиониране на хората с непълен осигурителен стаж се увеличава с 2 месеца, като става 67 години. Максималният осигурителен доход остава 3400 лева, а минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, земеделските стопани и тютюнопроизводителите да стане 780 лева от 1 август. Минималната пенсия става 523 лева, вдига се и обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст - от 710 на 780.

Приетият с мнозинство на бюджетна комисия бюджет обаче бе посрещнат с неодобрение, най-вече от БСП, но и от Движението за права и свободи.

"Когато обявихме, че няма да подкрепим бюджета за 2023 година на управляващите, защото е антисоциален, получихме изключително много критики от същите тези управляващи. Но сега става ясно, че сме били прави, антисоциален е. Затова предлагаме консолидираният бюджет на ДОО да бъде повишен на 23,356 млрд.", поиска повишение на харчовете Георги Гьоков от БСП, по време на обсъжданията преди гласуването на член 1 от закона.

Социалният министър очаква увеличение на обезщетенията за майчинство със задна дата

Социалният министър очаква увеличение на обезщетенията за майчинство със задна дата

Тя коментира и темата за тайната на осиновяването

А откъде ще дойдат въпросните средства - 100 милиона от повишаване на приходите по ДДС, както и от капиталовите разходи, където също имало сериозен буфер. Ако пък минималната заплата била повишена на 50% от средната още от средата на годината, то щяло да има и допълнителни приходи в хазната от осигуровки.

За 15% увеличение на заплатите в НОИ настояха още от "Столетницата".

"Тези хора обслужват всички граждани. Тези хора също са жертва на инфлация, на високи цени, на всичко, което се случва в държавата. Затова ви призовавам още веднъж да подкрепите повишаване на заплатите в НОИ", обърна се към колегите си и председателя на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

"Свържете се с колегата си Румен Гечев, който вчера беше на бюджетна комисия. Там гласувахме за увеличение на заплатите в НОИ с 10% със задна дата от 1 януари", контрира му Искрен Арабаджиев от ПП/ДБ.

Край на спора сложи Деница Сачева от ГЕРБ: "Част от предложенията, направени от нашата парламентарна група по темата са оттеглени именно защото бе взето решение (на комисия) заплатите в НОИ да бъдат повишени през държавния бюджет със 7,830 млн. от първи август. Това ще направи малко повече от 15%, не мога да изчисля точно, но с около 17%."

850 лева за отглеждане на дете до 2 години, продължи с предложенията на социалистите Драгомир Стойнев. "Това нито ще доведе до срив на бюджета, нито ще увеличи кой знае колко дефицита от 3%. Дали ще бъде 3%, 3,5% или 4%, това няма значение, когато говорим за хората", отсече той.

Друго предложение - 1,35% да бъде коефициентът, по който да бъдат преизчислени пенсиите. Освен това - 30% да станат вдовишките добавки, което щяло да струва на бюджета 80 млн. лева.

ДПС също поискаха индексация на бюджета на ДОО нагоре, но доста по-скромно в сравнение с БСП: "Числото 21 милиарда 801 милиона 446 хиляди и 500 лева да се замени с числото 21 милиарда 813 милиона 446 хиляди и 500 лева, като увеличаваме бюджета на ДОО с 12 милиарда. Първото ни предложение касае земеделските производителите, за които има задължителното условие произведената растителна и животинска продукция да бъде предназначена за продажба, като ние считаме че това е нелогично и ограничава осигурителните права на тези хора", заяви Севим Али.

Бюджетната комисия брани параметрите на парите на ДОО

Бюджетната комисия брани параметрите на парите на ДОО

Предложенията на БСП и ДПС не бяха одобрени

Второто предложение на ДПС - времето на майчинството и отглеждането на дете също да се броят за осигурителен стаж.

Предложенията на БСП в крайна сметка бяха отхвърлени, като получиха едва 60 гласа "за", 53 "против", а 86 се въздържаха. Предложението на ДПС също не получи подкрепа - 28, като за него гласуваха единствено депутатите от Движението. Окончателно бе прието гласуваното от комисия по член 1 от закона - със 137 "за" от ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС, а "против" бяха БСП и "Възраждане" и ИТН. Двама от ПП/ДБ се въздържаха, както и четирима от ИТН.

Скорострелно пък бяха приети членовете от 2-ри до 7-и включително с 137 гласа "за" и 63 "против".

По член 8 социалистите също проявиха сериозна активност - отново Георги Гьоков настоя за по-високи обезщетения за безработица - 60% от минималната работна заплата или 23 лева на ден.

Спор възникна и около предложението на ДПС за осигуровките на малките земеделски стопани. Те не искат да се увеличава минималният осигурителен праг за тях на 780 лева от 710 лева. Това засяга около 15 000 стопани.

Искрен Арабаджиев изтъкна, че за всеки трябва да е ясно, че колкото внася, толкова ще получи като пенсия. Формацията е против това предложение. ГЕРБ са за подкрепата за земеделските производители, защото иначе щяла да се увеличи сивата икономика.

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст за 2023 от 1 юли до 31 декември е 523,04 лева.

Прие се предложението на ДПС да отпадне изискването в Кодекса за социално осигуряване земеделските производители да доказват продажбата на растителна или животинска продукция за установяване на наличие на осигуряване. Според формацията това затруднява ползването на осигурителни права от земеделските стопани.

Не бе прието обаче предложение на ДПС периодът на майчинството да се признава за действителен осигурителен стаж при преценка правото на пенсия, ако има недостатъчен осигурителен стаж. Изискването е поне 15 години действителен стаж и навършени 67 години.

В крайна сметка бюджетът на ДОО беше одобрен от народните представители на второ четене.

НЗОК с бюджет за 2023 г.

НЗОК с бюджет за 2023 г.

Той бе приет на второ четене в НС, с над 7 млрд. лв. ще разполага Касата