Общинските съветници от БСП в СОС предлагат такса смет за софиянци през следващата година да бъде намалена с 10%, коментира заместник-председателят на Комисията по финанси и бюджет от групата на социалистите Иван Таков.

"Има начин това да се случи. За последните 5 години Столична община е събрала от софиянци 115 милиона лева повече, отколкото е изразходвала за дейности по чистотата. Както е известно, парите, събирани от такса смет, може да бъдат разходвани единствено и само за дейности по чистотата", обясни той.

"За 2019 година е планирана рекордна сума в план сметката за чистота - 206 милиона лева. Затова настояваме бюджетът за миене на улици в града да бъде чувствително завишен. Това има съвсем пряко отношение и с чистотата на въздуха - един много сериозен проблем за София, с който така и не могат да се справят управляващите", коментира Таков и допълни, че за последните 10 години средствата за чистота в София са били увеличени с над 60%, но столицата в никакъв случай не е с 60% по-чиста.

Двойно повече миене, но същата такса смет

Двойно повече миене, но същата такса смет

Това предвижда бюджетът за чистота на Столичната община за 2019 г.

Заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова е възмутена, че Йорданка Фандъкова Дончо Барбалов не присъстват на сесията.

"Явно те предпочетоха да събират овации покрай пускането на трамваите по ул. "Граф Игнатиев" и затова ги нямаше. Само предполагам, защото никой не счете за необходимо да обясни тяхното отсъствие от сесията", коментира Христова.

"Разбирам необходимостта от саниране на имиджа на Столична община след поредицата от неблагополучия с ремонта на ул. "Граф Игнатиев", но с колегите от групата на БСП не приемаме подобно отсъствие, когато на сесията се разглежда толкова важен за града доклад, като този с план сметката по чистотата", допълни тя.

Христова обясни, че "за поредна година такса смет за физически лица ще бъде определяна на база данъчна оценка на имота, а не на база количество произведен боклук. Това е изключително несправедливо. Оказва се, че сам човек, живеещ в голям апартамент, ще плаща по-висока такса смет отколкото многолюдно семейство в гарсониера".

С трамваи по Графа от днес

С трамваи по Графа от днес

Ремонтът на "Графа" стана повод за многобройни скандали

"По наше настояване през 2016 година кметът Йорданка Фандъкова даде едно обещание, което така и не изпълни, а именно - Столична община да започне сама да организира дейностите по чистотата, по извозване и оползотворяване на отпадъците", обясни зам. председателят на СОС.

"В момента тази дейност се извършва основно от външни оператори, в чиито джобове традиционно изтича огромна част от събраните средства от такса смет от софиянци", добави тя.

От Столична община, без обществена поръчка, общинско дружество "Чистота Искър" получава 9 милиона лева. 7 милиона от тях се дават на външен оператор. "Столична община не трябва да аутсорсва тази изключително важна услуга, а е длъжна да създаде собствено общинско дружество или да укрепи съществуващото, за да извършва тези дейности", коментира Милка Христова.

БСК настоява пак да плаща този, който генерира боклук

БСК настоява пак да плаща този, който генерира боклук

Така ще се вижда смисълът от разделното събиране на отпадъци