Да не се отлага срокът за влизане в сила на новия метод за определяне на такса "битови отпадъци" (ТБО). За това настоява Българската стопанска камара в писмо до Народното събрание.

Повод за писмото е решението на народните представители новите изисквания от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) да бъдат отложени с две години. Това означава, че ще влязат в сила едва в края на 2021 г.

Промените в ЗМДТ предвиждат ТБО да се определя от количествата генерирани отпадъци, а не от данъчната оценка на имота или от активите на предприятието.

От БСК подчертават, че са настоявали за тази промяна от 15 години и именно благодарение на положените от тях усилия своите препоръки по въпроса са дали Комисията за защита от дискриминация (юли 2011 г.), Омбудсманът на Република България (април 2011 г.) и Софийският градски съд (март 2006 г.).

През 2017 г. беше приет проектът за промяна на ЗМДТ, който разработиха експерти на Камарата. Тогава беше решено измененията да влязат в сила на 31.12.2019 г.

От БСК са на мнение, че удължаването на сроковете за прилагане на изискванията на ЗМДТ ще отложи постигането на по-добра жизнена среда, тъй като действащата практика е неефективна. Според Камарата това крие риск страната ни отново да бъде санкционирана от Европейската комисия.

Ако таксата се определя от количеството на образуваните битови отпадъци, гражданите и бизнесът ще виждат реалния смисъл от разделното събиране, твърдят от БСК.

Според тях общинските администрации трябва да проучат практиките на другите европейски страни за прилагане на нови методи за разделно събиране и създаване на възможности за повторна употреба и рециклиране на различни отпадъци.