Заговорване за политика и да спрем да занимаваме хората с неща, които не са на дневен ред, защото зимата чука на вратата. БСП покани на разговори парламентарно-представените партии в понеделник - ГЕРБ-СДС, ДПС и "Продължаваме Промяната". От "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход" отказали да присъстват. Това каза пред бТВ Иван Ченчев от БСП.

Той определи срещата като държавнически ход на БСП. Основната цел била да се постигне съгласие за оставане на мерките срещу кризата в бюджета за догодина.

"Призовахме да няма популизъм при правенето на бюджет", каза той. Относно взетите дългове от България, той заяви, че положението не е толкова катастрофално, колкото се описва. И призова мерките, които са приети у нас, като компенсации, да останат и през следващата година.

"При една разумна политика мисля, че ще се справим", заключи Иван Ченчев. Ще се дискутира да се увеличи минималната заплата и увеличаване на минималната пенсия, стана ясно от думите му.

БСП ще обсъжда и кой да е председателят на парламента от страна на левицата. Иван Ченчев не пожела да потвърди дали тяхната номинация ще е Кристиан Вигенин.

БСП няма да подкрепи кабинет с първия мандат

БСП няма да подкрепи кабинет с първия мандат

Социалистите също се обявиха за конструктивна опозиция