БСП започва консултации с останалите партии за създаване на Временна комисия за обсъждане на налагането на мораториум върху строителството на територията на 10 плажа по Черноморското крайбрежие. Това съобщи на брифинг в НС Михаил Миков.

Червените искат също така да се създаде нов национален парк и да се набележат конкретни мерки в областта на законовите ангажименти на правителството.

Социалистите настояват комисията да обсъди мораториум за строителството върху плажовете: Иракли, Карадере, Камчийски пясъци-Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро-Света Ана, Крапец, Шабленски езера, Корал, Аркутино, Дюни и Маслен нос.

Временната комисия да излезе със задължаване на компетентните органи от изпълнителната власт да изпълнят в конкретно дефинирани срокове задълженията си, произтичащи от действащото законодателство, настоя и Димчо Михалевски.

Комисията, по идея на червените, трябва да излезе с решение по предложението на неправителствените организации за създаване на Национален парк „Българско Черноморие" и неговия обхват.
МРРБ пък най-накрая трябва да приключи с картографирането на Черноморието, смятат социалистите.

Пълно безобразие и наглост, така заместник-министърът на околната среда Евдокия Манева определи идеята на БСП.
Тя дойде в НС специално, за да отговори на предложението на левицата за специалната временна комисия.

По думите й, ако социалистите са били загрижени за Черноморието, щели са да разрешат този въпрос по време на тройната коалиция.

Манева припомни, че именно Димчо Михалевски предлагал да отпаднат забраните, предложени от регионалния министър Лиляна Павлова за строежите по Черноморието.
Това е предизборно поведение, така Манева си обяснява предложенията на червените депутати.

По думите й сегашното управление полага големи усилия, за да възстанови пораженията, причинени от предишното управление. МОСВ спазва своята политика и своята програма, изтъкна Евдокия Манева.

Най-голямата далавера на предишния кабинет са Камчийски пясъци, където са подадени 1016 декара. Подготвят се нормативни разпоредби, които да забранят строителството там, като най-вероятно те ще станат факт след 2 месеца.
Правим всичко възможно да развалим сделката, обясни заместник-министърът на екологията.

Тя поясни, че е възможно да се обсъди създаването на национален парк „Българско Черноморие", както предлагат еколозите, но е трудно за реализиране.