Земеделският министър Мирослав Найденов ще съди за клевета лидера на БСП Сергей Станишев.

Причината е изказване на бившия премиер по адрес на Найденов, че е утвърден лъжец. Става въпрос за участие на земеделския министър в телевизионно предаване, в което разяснява, че жената на Станишев - Моника Йосифова, е съдружник в дружество, което притежава 140 дка на морето.

Министър Найденов обясни, че през 2009 година фирма на адвокат Камен Киров е закупила въпросните земи в устието на река Камчия за 1 100 000 лева. Малко по-късно ги препродават на фирма, в чиято управа е Йосифова и към момента имотът е оценен за над 5 млн. евро.

„Аз не твърдя, че Моника Йосифова притежава този имот, а че има участие във фирмата, която го е закупила", обясни по време на пресконференция в МЗХ Мирослав Найденов. Заради казаното от соцлидера той ще заведе дело за обида и клевета:
Няма да допусна потомци на партиен елит, управлявал държавата десетилетия и репресирал народа, да си прави такива епитети. В името на хората, които са били репресирани, аз ще заведа това дело", коментира още Мирослав Найденов.
Той добави, че съдружници в дружеството на Йосифова са бившият министър Николай Василев и адвокат Тодоров, който в момента е част от партията на Меглена Кунева.

Иначе казусът „Дюнигейт" (обявен като основна тема на свикания брифинг) е предаден в ръцете на главния прокурор Сотир Цацаров. С доклада на междуведомствената комисия са запознати още премиерът Бойко Борисов и ресорните министри Лиляна Павлова и Нона Караджова.

Марияна Николова, председател на междуведомствената комисия обясни, че изключването и продажбата на поземления имот в Несебър са извършени при спазване на действащата нормативна уредба.

При проверката за административна процедура няма нарушения в административния ред. Според документите във въпросните имоти няма дюни.
Припомняме, земеделският министър обяви преди време, че ще пита БАН кое е дюна и кое - не.
Открити са несъответствия във връзка с решение на РИОСВ Бургас - издадени са два документа с един и същ входящ номер, но с различно съдържание.
Единият документ ясно казва, че имотът не се нуждае от екологична оценка, а според другия такава трябва да бъде направена. И двата документа са издадени през 2007 година.

Направена е проверка за периода 2003 година до сега колко са направените разпоредителни сделки с територии от горския фонд. Резултатите също са предадени на Сотир Цацаров с молба да се направи проверка.

Изпълняващият длъжността шеф на Агенцията по горите Красимир Каменов обясни, че са проверени извършените от 2003 година до сега три групи сделки - заменки; продажба на застроени горски територии, сделки, при които първо има изключване на площта от горския фонд, а след това се извършва продажба.

При първия тип сделки за извършени 193 заменки на 33 000 дка. До издаването на мораториума са направени заменки за 4 600 дка, като 3 700 дка са в района на морето.
При вторият тип сделки са подадени 3234 заявления като е приключила продажбата на 616 от тях за 8235 дка.

При третия тип сделки има 1515 заявления, като са изключени 523 преписки.
Извършена е продажбата по 55 преписки за 700 дка. Половината от тях са по българското Черноморие. Към тях спадат и онези 140 дка, които са собственост на дружеството, в което акционер е и Моника Йосифова.

За периода април 2008 - август 2009 има общо 12 сделки за терени край Черно море. След август 2009 година са направени 2 - скандалната сделка за имота в Несебър и още една за 300 дка край Бургас.
Всички документи от проверката ще бъдат предадени утре на комисията на Яне Янев, която се самосезира за „Дюнигейт".
Ако бъде създадена и допълнителна парламентарна анкетна комисия, министър Найденов изрази готовност да представи докладите и на нея.