Скандали и маймунджилъци белязаха днешното заседание на комисията на Яне Янев за корупцията по високите етажи на властта.

Председателят й предложи комисията да се самосезира във връзка с изнесени факти и документално аргументирани публични разследвания, свързани със скандала със строителството върху дюните край Несебър и други заменки и разпоредителни сделки със земи и гори общинска и държавна собственост, за които има данни за корупционни действия на лица от високите етажи на властта.

Припомняме, на брифинг в парламента в сряда Яне Янев посочи, че не е необходима нова нарочна комисия, тъй като скандалът напълно бил в компетенциите на поверената му. По думите му в скандала с дюните в Несебър имало замесени министри, премиери, вицепремиери, шефове на държавни агенции и комисии, областни управители и затова било редно комисията на Янев да проучи скандалната заменка.

Още в първите минути на заседанието днес избухна скандал между Мая Манолова и Яне Янев. Социалистката поиска предложението комисията да се самосезира да отпадне, защото опозицията е внесла подписи с предложение за създаване на анкетна комисия за Дюнигейт, така както предлага и премиерът Бойко Борисов- с болшинство на опозицията и един представител на ГЕРБ.

Мая Манолова е категорично против комисията на Яне Янев да нищи скандала в Несебър. "Виждате какво е съотношението в комисията на Яне Янев шестима срещу трима в полза на управляващите", оплака се червената депутатка.

"По същество нищо не казахте", отговори на нападките й Яне Янев и допълни: "От ДПС изтъкнаха, че в момента прокуратурата проверява сделката с дюните и докато тази проверка не приключи, по-добре е комисията да не се занимава с Дюнигейт".

Мая Манолова се обиди на консерватора и призова лидерът на РЗС да се въздържа от квалификации по отношение на депутатите. "Дюнигейт не засяга една единствена сделка, подчерта консерваторът", пояснявайки, че този казус показва трайни корупционни тенденции.

"С подкрепата на СДС и ГЕРБ превърнахте комисията в комисия за политически поръчки", ядоса се и Христо Бисеров от ДПС.

Манолова отново се намеси с поредната атака срещу Яне Янев. „Политически поръчки изпълняваме всякакви" е мотото на тази комисия", подчерта тя. Манолова изтъкна, че е втрещена от поведението на депутатите от управляващата партия. „Не ви ли е срам?", попита ги тя и обясни, че техният лидер Бойко Борисов бил за анкетна комисия с мнозинство на опозицията. „Кой е по-важен за вас? Чие мнение е по-важно за вас - на Бойко Борисов или Яне Янев?", попита червената депутатка.

„Може ли да спрете с назидателния тон и да се държите като парламентарист", попита лидерът на РЗС.
„Вие ли сте този човек в този парламент, който е активен борец срещу безобразията?", попита на свой ред Манолова. Янев отговори мигновено: „Да, аз съм" и подчерта, че на политическото сметище трябва да бъдат закарани много боклуци.

„Някой много се страхува да разследваме тези заменки", предположи и Димитър Лазаров от ГЕРБ. Ще видим интересни неща, допълни той, визирайки влизането на Дюнигейт в дневния ред на комисията на Янев. Атанас Мерджанов от БСП не се отказа обаче от атаките срещу лидера на РЗС и обясни, че консерваторът е параван за определени корупционни сделки. „Вие ни правите на маймуни тука", посочи Мерджанов.

Янев отговори: „Щом така се чувствате, явно така се възприемате", след което лидерът на РЗС отне думата на червения депутат.
В този момент опозицията ядосано напусна заседанието на комисията.

С пълно мнозинство на ГЕРБ и Яне Янев комисията се самосезира за Дюнигейт и останалите заменки.
След заседанието от ГЕРБ направиха специално изявление в кулоарите на НС.
„Колегите от опозицията, както винаги се държаха безобразно, но те се държат така, защото ги е страх", каза Красимир Ципов.

„Нравоучения от сестра Галева и от човека с куфарчетата няма да приемаме по никакъв начин", категоричен бе депутатът.

Управляващите са на мнение, че опозицията се страхува от това какво ще излезе от заменките на тройната коалиция. „Нека да видим какво ще излезе от случая Карадере", призова Ципов. Според депутатите от ГЕРБ днешното решение на комисията на Янев да се самосезира, по никакъв начин не пречи на създаването на анкетна комисия за случая в Несебър.

Управляващите подчертаха, че опозицията внесла предложение анкетна комисия да гледа само Дюнигейт, докато комисията на Янев ще подхване всички сделки от 2003 г. до сега.