БСП иска да се наложи мораториум върху всички действия, свързани с идеята за добив на шистов газ на територията на България.

Социалистите настояват да бъде направена по-сериозна експертна оценка на ползите и загубите от сделката.

На брифинг в НС Георги Божинов посочи, че страната ни ще получи бонус от 30 млн. долара, ако американската компания започне незабавно проучване.

В експертизата червените искат да бъде ангажиран експертният потенциал на БАН. Така според тях правителството ще вземе най-информираното решение дали да се случи тази сделка.

Социалистите се опасяват, че негативите от добив на шистов газ са повече от позитивите. Според Георги Божинов методът за проучване на шистов газ е опасен. Метанът се намира на дълбочина от около 2 000 до 4 000 метра и се намира в негазова фаза, която трябва да бъде разбита, което става с инсценирани слаби трусове.

Според Божинов добивът на шистов газ е опасен за подпочвените води. В САЩ например правителството проучва шистов газ само в пустинни ненаселени райони. Трябва да има изчисления за сигурността, настоява Георги Божинов.

Социалистите искат също така МОСВ да възложи независима експертиза преди старта на проучванията. Червените вече готвят местни референдуми по темата.

"Явно числото 30 повече от 20 века очевидно има магическо значение. За 30 сребърника беше продаден нашият Бог, не бих желал за 30 милиона да продадем бъдещето на 1/4 от България", изтъкна от своя страна ексминистърът на икономиката Петър Димитров.
Той бе категоричен, че заради добива на шистов газ не само ще бъде ликвидирано земеделието, но и хората ще умрат заради вредните въздействия.

Припомняме, според данни, оповестени от министър Трайков, предварителните очаквания са, че имаме шистов газ, който може да ни осигури вътрешното потребление за следващите 300 години.