Управляващите нямат идея за реформа в здравеопазването. Вече 9 години чакаме да се случи нещо. Това коментира депутатът от БСП д-р Георги Йорданов пред БНР.

"Ние имаме друга визия и я представяме в страната пред хората. Тя постоянно се допълва и развива", увери той.

Като пример посочи предложение на БСП да не се увеличава здравноосигурителната вноска от 8%. "Парите са достатъчни, просто трябва да се използват по-ефективно и да бъдат по-добре контролирани", допълни депутатът от левицата.

Да се изтръгнат кърлежите от здравеопазването, настоява Мирослав Ненков

Да се изтръгнат кърлежите от здравеопазването, настоява Мирослав Ненков

"Нямаме нищо по-ценно от здравето"

Йорданов подчерта, че от здравеопазването не са доволни не само пациентите, а и самите медици.

"Трябва да говорим какво реално може да се направи, защото сме свидетели на реалното открадване от резерва на НЗОК на 1.5 млрд. лв от правителството "Борисов-1". Свидетели сме на пръстови отпечатъци на министър Москов в правителството "Борисов-2". Свидетели сме на нищоправенето на няколко здравни министри в кабинетите на Борисов, за да стигнем до кабинета "Борисов-3", където първият здравен министър проф. Петров декларира публично, че системата на обществено здравеопазване в България е изчерпана и тя трябва радикално да се реформира. По неясни причини, той беше отстранен", припомни червеният депутат.

"Очаквахме да видим предложения за здравна реформа - важен е моделът на структуриране на медицинска помощ, на достъпност, качеството. Станахме свидетели на представяне на два модела, като вторият води до вкарване на частен застраховател. Вероятно трябва да се покрие една дупка в бюджета на НЗОК от около 1 млрд. лв.", коментира депутатът.

Здравният модел на Ананиев е нелеп, отсече Семерджиев

Здравният модел на Ананиев е нелеп, отсече Семерджиев

Действащият здравноосигурителен модел е съсипан до неузнаваемост през годините

Той уточни, че тези пари щели да дойдат от джоба на българския гражданин и попита каква част от хората, особено пенсионерите, могат да си позволят да доплащат 100 лв. за здраве месечно. Според него предложенията за промени на министър Ананиев ще доведат и до затваряне на болници.

Според Йорданов клиничните пътеки не би трябвало да касаят финансирането, защото то се определя от реалната цена на медицинските дейности.

"В модела на Ананиев това не се споменава - нещо, без което не може да има истинска реформа. От години Българският лекарски съюз и Българският стоматологичен съюз настояват, че трябва да имаме реално остойностяване в сектора, за да се види кое колко струва, кой източва системата и защо става това", отбеляза червеният депутат.