БСП настоява в следващите дни и седмици да започне разговорът за бюджета за 2020 г., а не в последния момент.

"Нека да седнем и разумно да обсъдим разговор за европейския бюджет за следващия период. Ще си извикаме европейските депутати тук, ще обсъдим с тях. Призоваваме всички партии да извикат евродепутатите си", настоя Нинова.

По думите й България има нужда от единна позиция по тези въпроси - бюджета за следващия програмен период и политиката спрямо България, но да се започнем отсега и да се започне сериозно.

Нинова отбеляза, че в момента се изготвя бюджет за 2020 г. на държавата в Министерство на финансите. Според нея обаче държавният бюджет за 2020 година да бъде същия като миналогодишния, пренаписан, сервиран в последния момент в парламента и претупан за една нощ.

"Част от тези големи стратегически въпроси, които поставяме и искаме да водим този разговор в българската политика, трябва да намерят своето приложение в бюджета", смята лидерът на социалистите. Тя даде пример с Гърция, че гръцкото правителство е решило да отпуска по 2000 евро на новородено дете и че се планира възстановяване на 13-а пенсия.

По думите й това са все мерки и политики, които БСП многократно са предлагали, но винаги са били отхвърляли с аргумента, че това е популизъм. Това е грижа и поглед напред, изтъкна Нинова. 

Тя е категорична, че държавна политика се прави с ум и с грижа, а не с пиар акции, на което сме често свидетели напоследък.

"Политиците се плъзгат по повърхността, по жълтите новини, по интригите около местните избори, а не по същността", подчерта Нинова.

По отношение на местните избори и кандидатите на БСП лидерът на червените обяви, че до 10 септември ще бъдат ясни кандидатите им.

Вече има номинирани кандидати за кметове на местата, където конференциите на партията са минали.

В над 120 общини обаче конференциите предстоят в последните дни на август. На 3 септември предстои да заседава Националният съвет на партията. По думите на Нинова е вероятно да има няколко заседания на Пленума.

Кандидат за кмет на София ще стане ясен след конференция на Градската конференция на БСП- София, уточни тя.