БСП не се отзова на поканата за среща от страна на ГЕРБ-СДС. Тя бе насрочена за днес от 11 ч. и бе първата по програмата за деня.

Макар и да се очакваше брифинг на социалистите, за да обяснят позицията си, такъв не се състоя. Около час по-късно от пресцентъра на БСП уточниха за медиите, че партията е отговорила на ГЕРБ с писмо, в което изрежда и причините за неявяването си на срещата.

Изпълнителното бюро на БСП е обсъдило поканата от ГЕРБ за среща между преговорни екипи за подкрепа на правителство, след което е решило да не участва в срещата. Причините за това са:

  • БСП има последователна политика и решение на Националния съвет да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и на ДПС.
  • Форматът, който ГЕРБ предлага, противоречи на разбирането за надпартийно и експертно правителство, което да извади страната от политическата и институционална криза, в която сме поставени последните години.
  • ПГ на "БСП за България" ще води разговори в рамките на парламентарния диалог за законодателната програма на 50 Народно събрание и приоритетите на България.

В 13 ч. и по график започна срещата между ГЕРБ и "Има такъв народ". От страна на партията на Слави Трифонов са Тошко Йорданов, Павела Митева и Станислав Балабанов. 

Припомняме, вчера ГЕРБ-СДС изпрати покани за срещи до всички партии, които влизат в 50-ото Народно събрание. Графикът на срещите бе насрочен за два дни- вчера и днес. Срещите започнаха още в 13 ч. на 17 юни, като първи и единствените, които се явиха, бяха от ДПС. ПП-ДБ и "Възраждане" не се отзоваха на поканата.

За днес освен БСП, поканени са също "Има такъв народ" и "Величие". Засега позицията на формацията на Слави Трифонов не е ясна, докато още вчера лидерът на "Величие" Николай Марков заяви, че би се явил само на лидерска среща с Бойко Борисов.

ГЕРБ и ДПС гледат към 4-годишен мандат и съдебната реформа
Обновена

ГЕРБ и ДПС гледат към 4-годишен мандат и съдебната реформа

ДПС влезе със солидна делегация в разговора с дамското трио на ГЕРБ