От парламентарната група на БСП не съжаляват, че не са провели разговори с украинския президент Володимир Зеленски. Ако се бяхме срещнали, той щеше да разбере позицията на българските социалисти, каза депутатът и заместник-председател на БСП за България Иван Ченчев в студиото на БиТиВи.

Той посочи, че предоставянето на оръжия по време на военен конфликт означава той да се захранва и да продължава. Позицията на БСП е за неутралитет и за преговори за мир.

Ченчев обясни, че посещението на президента Зеленски бе функция, за да се случат решенията в Народното събрание за помощта за Украйна, приемането на декларацията за присъединяването на украинската страна в НАТО, обновяването на военните снаряди и продажбата на реактори от АЕЦ "Белене" на Украйна. Оказа се, че никой нищо не обясни на народните представители и никой не взе обосновано решение в пленарна зала на Народното събрание. Една такава декларация за присъединяване на Украйна в НАТО може да отвори напрежение в акваторията на Черно море, предупреди Ченчев.

Той добави, че БСП са участвали в това да опазят съществуването на всички украински бежанци, но не подкрепят даването на военна помощ. Социалистите продължават да искат и оставката на военния министър Тодор Тагарев.

Относно депутатския имунитет на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, Ченчев коментира, че вчера нямало депозирано заявление за подаване на депутатския имунитет на Борисов.

БСП дебнат ще си даде ли Борисов имунитета

БСП дебнат ще си даде ли Борисов имунитета

Той все още не бил го направил официално