БСП няма да подкрепи номинацията на първата политическа сила ГЕРБ-СДС за председател на новото 49-о Народно събрание. Това съобщи на влизане в парламента бившия негов заместник-председател и депутат от партията-столетница Кристиян Вигенин.

Освен това - засега БСП няма да издига и своя кандидатура за председател на най-висшия законодателен орган.

"На този етап няма да издигаме кандидат, но не възнамеряваме да подкрепим и кандидатурата на Росен Желязков", каза Вигенин.

Първи звънец за 49-то Народно събрание

Първи звънец за 49-то Народно събрание

6 партии влизат в състава, очаква се напрегнат избор на председател

Той изрази обаче надежда да не се стига до патовата ситуация от предходния парламент, когато дни поред депутатите не успяха да излъчат свой шеф. "Надявам се този път да оставим г-н Рашидов да почива и да се намери решение."

"И аз изразявам оптимизъм (за съставяне на кабинет), но няма да е лесно. Така че, нека видим какви са намеренията и предложенията на първата и втората сила и чак тогава ще можем да коментираме ние. Този път решихме да оставим първите и вторите да представят своите решения, не може БСП да решава проблемите на държавата всеки път", коментира още червеният депутат.

Бойко Борисов влезе в НС като депутат

Бойко Борисов влезе в НС като депутат

Вежди Рашидов си е забравил спасителния пояс

Вигенин, по стара партийна традиция, се позова на вътрешната демокрация в червената партия, като заяви, че допитване до партийните членове ще реши какво правителство - политическо или експертно, както и с чий мандат, БСП може да подкрепи.

Точно след края на думите на червения депутат в сградата на парламента влязоха и законови представители на "Промяната" - Бойко Рашков и секунди след това Асен Василев. И двамата обаче, както и всички други представители на коалицията ПП-ДБ отказаха категорично какъвто и да е коментар.

ПП-ДБ без своя номинация за председател на НС

ПП-ДБ без своя номинация за председател на НС

Това стана ясно след лидерската среща тази вечер

анкета

Коя е най-важната задача пред 49-о НС

Виж резултати

Съставяне на кабинет 42.6%

Овладяването на инфлацията 12.8%

Приемането на бюджет 19.9%

Влизане в еврозоната 6.3%

Съдебната реформа 12.2%

4.6%

1.5%