На този етап левицата няма основание да се върне в парламента. Това заяви пред БНР Кристиан Вигенин от БСП.

"Ако видим, че нашите условия се изпълняват, че нещо драматично се е променило в парламента, може да обсъдим тази идея. На този етап не виждам натиск нито от т.нар. опозиция, нито от други среди", каза Вигенин.

Според него Елена Йончева може да мотивира по-широк кръг хора. Това е причината в неделя, 17 март, Националният съвет на социалистите да избере Йончева за водач на листата за европейските избори.

Елена Йончева - водач на листата на БСП на евровота
Обновена

Елена Йончева - водач на листата на БСП на евровота

95 са застанали зад Йончева, а 75 червени са подкрепили Сергей Станишев

Според Вигенин в Йончева хората виждат символ на две неща, по които България е на дъното на европейските класации - борбата с корупцията и свободата на медиите.

"Елена Йончева е част от ръководството на парламентарната група. Тя в никакъв случай не е чужда на БСП, но в същото време носи различен ореол, бонуса на човек, който все пак не е партиец, но изповядва идеи, които в голяма степен са близки до нашите", коментира Вигенин.

Според него гласът на Йончева ще се чува и в ЕП. Сергей Станишев има място в следващия ЕП и може да бъде много полезен и за България, и за БСП, категоричен е Вигенин.

"Битката за България ще се води и в Брюксел, и в София. Въпрос на преценка е кой къде ще бъде най-полезен. Най-важното е, че направихме първа и важна крачка вчера на Националния съвет на БСП. Основната задача на БСП в тези избори е да ги спечели", каза бившият външен министър.

За Вигенин изборът на Националния съвет (Йончева да води листата - б.р.) беше фокусиран стремежа на БСП за победа на евровота. "Тук не става въпрос за някакви съществени различия във фокуса на политиката на БСП на европейско равнище", посочи Вигенин. Той подчерта, че има много сходства между платформата на БСП и тази на ПЕС.