БСП е взела решение след заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група категорично, че президентът Румен Радев сам трябва да реши в петък на коя партия да връчи третия мандат. Това съобщи на пресконференция на "Позитано" 20 лидерът на партията Корнелия Нинова.

"Президентът ще връчи в петък третия мандат по своя преценка, предложението на Мая Манолова до петък да се съберат трите протестни партии с БСП и да имат консултации за решение на коя партия президентът да връчи третия мандат, да се изработят приоритети и да се консултират по състава на МС, се отхвърля", обясни тя.

Ситуацията е напрегната и емоционална, изисква висока степен на отговорност и разум, позицията е да се спазва Конституцията и законите на страната, принципност, прозрачност и стабилност. Няма как да погазим Конституцията и да поставим президента в неловката ситуация партии да предлагат на кого да връчат третия мандат, не можем да вземем такова решение, то е в правомощията на президента", категорична е Нинова.

Предлага се да се запази спокойствие и да се изчака неговото решение, за 5 години БСП не били вземали решения, които са от неговите правомощия и нямало да го направят и сега. Както той прецени до петък, категорична бе тя.

Ива Митева иска ИБГНИ да получи третия мандат

Ива Митева иска ИБГНИ да получи третия мандат

Председателят на НС предпочита избори 2 в 1

Нинова смята, че подобни разговори са противоконституционни и противоречат на политическите принципи.

Ако се връчи мандатът на БСП, започват разговори, в 7-дневен срок ще излъчат премиер за връчване на мандат, после разговори за приоритети и да се говори по персоналния състав.

За БСП обаче по-важна е актуализацията на бюджета. Затова Нинова предлага четирите партии да излъчат икономически, финансови, социалисти и до петък да се постигне съгласие как да се актуализира бюджетът, вместо да се пазарят при кого да отиде третия мандат.

В този момент е изключително важно да се актуализира бюджетът в ключови въпроси и да се постигне мнозинство, категорична е Нинова.

БСП готови да получат мандата, ще говорят с всички

БСП готови да получат мандата, ще говорят с всички

Може да има сближаване, може да има раздалечаване

БСП държи на преизчисляване на пенсиите, парите за COVID-19, кризата с парите на лекари, купуване на лекарства, средства за МВР, за границата, мигрантската вълна, компенсации за фирми и т.н. Нинова иска постигане на мнозинство по актуализацията на бюджета, по думите й "ще е добър знак, че може да се постигне правителство и да се продължат разговорите". Това БСП ще предложи в сряда в парламента, съобщи още Нинова.

Такива неформални разговори между партиите в 46-ото НС вече са водени, но не са стигнали до конкретно решение, поясни тя.

БСП ще се обърне към ИТН, за да се говори по актуализацията на бюджета, ще ги поканят на разговори и за правителство. Отворени са за разговори и с другите партии, заключи лидерът на БСП.

На която и партия да бъде връчен мандатът, БСП ще участва в разговори, каза още тя.

Относно бежанците Нинова каза, че партията й е имала позиция в предишното НС за приемане на решение за декларация за неприемане на бежанци и сега остава на същата позиция.