БСП иска финансовия министър Владислав Горанов да дойде в парламента, за да обясни налага ли се актуализация на бюджета заради намаляване на ДДС на 9% за туризма, ресторантите и книгите.

Депутатите подхванаха проектите на първо четене. ДПС също внесоха преглеждания да се намали ставката за детските стоки за деца до три години.

Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

1,763 млрд. лв. ще са загубите за бюджета ако се изпълнят исканията

Левицата иска намалено ДДС за храните и лекарствата. "Воля" иска да падне ставката за фитнесите.

Припомняме, че Горанов и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова са против да се намали ДДС.

Бюджетната комисия прие на първо четене по-ниското ДДС за хотели и ресторанти

Бюджетната комисия прие на първо четене по-ниското ДДС за хотели и ресторанти

С 9% ДДС ставка ще се ползват и книгите, включително електронните

Малко по-късно Филип Попов отново настоя Владислав Горанов да дойде в НС. Той попита да не би финансист номер едно да е подал оставка или не му е удобно да дойде. 

От ГЕРБ предложиха да се удължи работата на НС до приемане на закона. Левицата се възпротиви, за да не се отнема от времето за парламентарен контрол. Драгомир Стойнев посочи, че може дори да се свика извънредно заседание за закона, но да има парламентарен контрол.

В крайна сметка бе прието предложението да се работи до приемането на първо четене на намаляване на ДДС.

Горанов и Борисов обикалят с джипа из Перник

Горанов и Борисов обикалят с джипа из Перник

Разглеждат ВиК мрежата

Хаос вместо стабилност видя лидерът на БСП в действията на управляващите. Корнелия Нинова използва дебатите по намаляване на ДДС, за да критикува властта. Вие не предлагате решение, вие предлагате задълбочаване на проблемите, смята тя.

Соцводачът иска ясен план и да се каже какво е финансовото състояние на държавата. Къде ви е актуализацията на закона за бюджета, недоумява Нинова.

Кризата с коронавирус, според нея, води след себе си икономическа и социална криза.

Всички вие вкупом бламирате премиера, обвини тя управляващите. Социалистката не приема намаляването на ДДС да е временна мярка, каквато заявка направиха управляващите. Временна мярка може да е носене на маска, отсече Корнелия Нинова.

В крайна сметка бе прието предложението на управляващите за 9% ДДС за книги, хотели, ресторанти и кетъринг. Ще има ваучери за почивка за хората на първа линия.

Припомняме, че бюджетната комисия прие на първо четене по-ниското ДДС са хотели и ресторанти.  Знаково на заседанието обаче не присъства нито финансовия министър Владислав Горанов, нито председателя на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ.

На 12 май премиерът Бойко Борисов направи отстъпка пред хотелиерите и ресторантьорите - ДДС става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма. ГЕРБ и Обединените патриоти подписват Закона за ДДС, с което ставката се намалява на 9% за хотели, ресторанти и книги. Намаленото ДДС ще важи до края на следващата година.