Антон Кутев настоява в много спешен порядък да започне разглеждане на замените, които са правени в столична община годни наред.

След изявлението на главния прокурор, че замените може да бъдат отменени и че земеделското министерство може да заведе искове за тяхната отмяна, Кутев изтъкна, че трябва да има еднакво отношение към всички и това да се отнася и за замените, извършени от столична община.

След като може да го прави МЗХ по препоръка на главния прокурор, няма защо от столична община да се крият и да не го правят, коментира той в кулоарите на парламента.

Кутев подчерта, че същите негативи, които се изтъкват при заменките в земеделския сектор, са налице в 90% от замените, правени в столична община.

Той отбеляза, че е събрал информация за 40 замени, внесени в столичния общински съвет лично от премиера Борисов, в периода, в който е бил кмет.

Според Кутев, ако заменките са нещо незаконно, би трябвало спешно Йорданка Фандъкова да заведе искове за отмяна на всички замени, внесени от Бойко Борисов в качеството му на кмет, от Данаил Кирилов, който е заемал длъжността председател на стопанската комисия, от Росен Желязков, бивш главен секретар на столична община, и от други хора, свързвани с ГЕРБ.

По повод острата позиция на СДС срещу заменките, Кутев каза, че в историята на столична община има сесия, в която представители на десните са направили 200 замени само в един ден.

В отговор на БСП премиерът Бойко Борисов заяви: Разбирам опитите на определени персони от БСП да изместят общественото внимание от скандала със замените на гори, гласувани от правителството на Сергей Станишев и Тройната коалиция, за които България е критикувана от Европейската комисия и заплашена от огромна глоба.

Обръщам се към бившия общински съветник Антон Кутев и искам да му припомня, че сделките, за които той обвинява ГЕРБ, са извършени в периода 2006-2007 година, когато ГЕРБ нямаше нито един общински съветник в Столична община, се казва в изявление на премиера, публикувано на страницата на МС.

Напомням също, че първото нещо, което мнозинството на общинските съветници от ГЕРБ направи, след като спечелихме изборите в София, беше да прекратим порочната практика на замени, като наложихме мораториум над подобен вид сделки, допълва премиерът Борисов.