Парламентът одобри инвестиционните разходи за армията. Депутатите гласуваха 151 "за", един се въздържал се и седем депутати бяха против. Въпреки критиките и първоначалната заявка, че ще се въздържат, социалистите подкрепиха инвестициите за отбрана. 
"Воля" са против разходите за самолети.
Припомняме, вчера лидерът на партията Веселин Марешки поиска оставката на Каракачанов именно заради предвижданите разходи, като от няколко седмици води кампания срещу тях.

Останалите формации изказаха подкрепата си за модернизацията на армията.

Променящата се стратегическа среда налага нови, повишени изисквания към развитието на отбранителните способности, налагат закупуването на нова техника. В този контекст усилията на Министерството на отбраната са насочени към поддържане на модерни и боеспособни въоръжени сили, които следва да са адекватни на новите предизвикателства и да са в съответствие с процеса на отбранително планиране на НАТО и процеса на развитие на отбранителните способности в Европейския съюз.

Превъоръжаването с нова бойна техника ще допринесе за преодоляване на съществуващия дефицит от способности, постигане на необходимата оперативна съвместимост на Българските Въоръжени сили със страните-членки на НАТО и ЕС и ще осигури в по-голяма степен изпълнението на поставените задачи в трите основни мисии на Въоръжените ни сили. 

Няма да имаме възможност да коригираме българските въоръжени сили в следващите 50 години, затова сега постъпваме отговорно, призова герберът Владимир Тошев. Ние ще дадем перспектива за българската армия да се развива през следващите години, по думите му.

Ние сме за модернизацията на Българската армия, посочи соцлидерът Корнелия Нинова. Подкрепата на левицата обаче е с условия. Столетницата иска да не се надхвърлят 2% от БВП. Другото е да бъдат ангажирани фирмите от българската военна индустрия и българската икономика. В проектите и двете червени условия присъстват, затова и БСП гласува "за".