Не е имало случай, в който да е било констатирано, че е представян фалшив сертификат за краен потребител.

Това заяви икономическият министър Трайчо Трайков по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Петър Курумбашев относно нерегламентирано внесен фалшив сертификат за краен потребител в Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение.

Не е установено такива сертификати да са внасяни на заседание от неоторизирани лица, поясни Трайков.

Преди всяко заседание на комисията служители на ДАНС се запознават с всички постъпили документи. Освен това служител на агенцията е член на междуведомствената комисия и участва в заседанията, стана ясно от думите на икономическия министър.

На базата на издадени разрешения за износ от Междуведомствената комисия през 2010 година е реализиран експорт на въоръжение на стойност почти 260 милиона евро, подчерта още министърът. По думите му тази сума значително надвишава цифрите от предходните години.

Според Курумбашев обаче на заседание на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение е представен фалшив сертификат за краен потребител.

Той попита дали този сертификат е бил внесен от неоторизирано лице, което е началник на кабинета на един от министрите в настоящото правителство.

Червеният депутат се поинтересува и дали за случая е сезирана ДАНС. Освен това той настоя министърът да извърши проверка дали няма такъв случай.