От понеделник вестник "Дума" ще продължи да излиза, а от днес започва процесът на преназначаване на журналистите от партийното издание в Националния съвет на БСП.

Това е едно временно, преходно решение до структуриране на юридическо лице, което  ще бъде на партията, съобщи на пресконференция председателят на БСП Михаил Миков.

"Вестникът ще продължи да излиза, защото е необходим на българските граждани и на левицата в България", категоричен бе Миков.

Той уточни, че партията ще финансира "Дума" от продажби и абонаменти.
"Ние ще поемем ангажимента абонираните за в. "Дума" и след неделя да го получават така, както са сключени договорите. Ще положим всички усилия, разбира се заедно с журналистите във вестника, той да бъде по-търсен", каза още лидерът на левицата.

Според досегашния издател Николай Малинов вестникът е увеличил 4 пъти аудиторията си в последните години.

"Оттеглям се с чест и достойнство от този проект", заяви Малинов, като отрече слуховете, че решението му има нещо общо с кадрови назначения. По думите му причините са чисто финансови.

По думите на главния редактор Юрий Борисов освен че вестникът е увеличил 4 пъти своята аудитория, лоялната аудитория на изданието, която го чете повече от 3 пъти седмично, е около 70 000 души.

"Това ни нарежда на 5-то място сред вестниците по лоялна аудитория", заяви той. Борисов отрече твърдението, че аудиторията е изцяло партийна и посочи, че според направеното изследване 64% от читателите са гласували за БСП на последните избори. Главният редактор на медията поясни, че останалите или не са гласували, или са дали своя глас за друга партия.
По отношение на възрастовия състав на аудиторията изследването сочи, че едва 1/3 от читателите са в пенсионна възраст, заяви Борисов.