Парламентарната група на "БСП за България" отиде при премиера акад. Николай Денков в Министерски съвет заради Паметника на Съветската армия. Причината както се изрази депутатът Георги Свиленски пред журналисти в кулоарите на Партийния дом е, че "червените" ще искат министър-председателят поне да спре демонтирането на МОЧА. Свиленски, който пострада по време на протеста в защита на монумента, изрази опасенията си, че паметникът не може да бъде демонтиран или свален от крана, а ще бъде нарязан.

Свиленски обясни, че днес в 5 ч. сутринта е пристигнал кранът за демонтажа на МОЧА, а след това народни представители отишли в 11 ч. на мястото на събитието, за да защитят монумента. "Червените" искали разговори с областната управа или човек, който отговаря за мероприятието. При отварянето на едно от оградните пана, през които влизат майсторите и служителите, при разговор с областния управител, негов служител - главен инженер или директор на дирекция, когото полицията идентифицирала, се засилил от няколко метра (3 метра) върху оградата и тя се стоварила върху Свиленски.

"Всичко това стана умишлено от страна на държавен служител. Ако беше на улицата, на пазара някои човек, решил нещо, че не ме харесва - добре, но това го направи държавен служител", възмутен е Георги Свиленски.

Работниците на Паметника на Съветската армия пък били без каски, без въжета, без жилетки и без никакви документи. БСП единствено видели заповедта, с която е наредено полицията да охранява демонтажа на МОЧА. Сезирана е прокуратурата и Върховният административен съд.

Започна демонтажът на МОЧА
Обновена

Започна демонтажът на МОЧА

Фигурите ще бъдат свалени, реставрирани и после...?

Според Свиленски, ако паметникът е бил опасен, е трябвало да има обследване. Мнозинството за събаряне и демонтирана на паметници крепи сглобката, посочи народният представител.

Той уточни, че вече е пуснал жалба в СДВР, извадил си е медицинско и ще си търси правата по съдебен ред заради нанесената му рана на ръката. Свиленски обаче няма да иска финансова компенсация, а ще иска виновният да упражни общественополезен труд на Паметника на съветската армия, като почисти монумента от рисунките. Той призова българските граждани да излязат на протест и на митинг в защита на МОЧА.

Свиленски призова лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов да обясни защо се демонтира Паметникът на съветската армия, при положение, че бил против - но против само пред журналистите, а подкрепял вътре в парламента.

Мая Манолова обжалва решението за премахване на МОЧА

Мая Манолова обжалва решението за премахване на МОЧА

Областната управа в София показва управленска немощ