Ако идеята за създаване на специализирани съдилища бъде одобрена и въведена, БСП ще сезира Конституционния съд, както и европейските институции.

Това каза днес лидерът на БСП Сергей Станишев, който е на 3-дневно посещение във Варна, цитиран от БиТиВи.

По думите му полицейщината в България става все по-голяма и съдът е подложен на много тежък натиск, а единственото, от което имат страх до някъде управляващите са външните партньори.

Ще сезираме Европейския парламент, парламентарната група на Партията на европейските социалисти и Европейската комисия, когато става дума за видими нарушения на правата на гражданите, допълни бившият премиер.

Той каза още, че тази тенденция, която налага министър Цветан Цветанов за полицейщина в страната, за натиск върху всеки - и съд, и бизнес, и граждани и всеки, който се опита да протестира, е опасна.

Лидерът на БСП допълни, че е вярвал, че за последните 20 години е решен въпросът със свободата, но очевидно това не е така. Според Станишев на дневен ред е защитата на демократичните принципи на държавата.

По думите му предложението на министър Цветанов за създаване на специализирани съдилища, които да се борят с организираната престъпност и корупцията е безумно.

Припомняме, Министерството на правосъдието предложи да бъдат проведени дебати за създаването на специализирани съдилища в България, като сред изброените сфери беше и организираната престъпност.