БСП сезира Конституционния съд във връзка със Закона за публичните финанси. Това обяви лидерът на партията Корнелия Нинова след среща с кметовете на БСП от страната.

Жалбата ще бъде депозирана в Конституционния съд в четвъртък. До нея се стигна, след като от партията многократно критикуваха начина на формиране на държавния бюджет. Нинова упрекна ГЕРБ, че умишлено занижава приходната част в бюджета, за да осигурят излишъци, с които след това да се разпорежда Министерски съвет с постановления.

Жалбата е във връзка с ал. 2 чл. 51 от Закона за публичните финанси, уреждащ взаимоотношенията на общинския с държавния бюджет и други бюджетни сметки. Ал. 2 дава възможност за промяна въз основа на акт на Министерски съвет.

Нинова определи финансирането с постановления като мотивирано "субективно", "по политически причини" и най-вече "предимно към общини на ГЕРБ".

БСП частично подкрепя Борисов за медийно отразяване на КСНС

БСП частично подкрепя Борисов за медийно отразяване на КСНС

Но докладите с гриф "секретно" на ДАНС и ДАР, няма как да бъдат публични

Тя посочи, че в последните години ГЕРБ прехвърлят множество отговорности за дейности към общините, без да осигурят финансирането им и визира наличието на над 100 нормативни акта в тази насока. Така общините вече са отговорни за незаконното строителство - въпреки че ДНСК съществува и няма корекция в бюджета й, прехвърлянето на професионалните гимназии отново без финансиране, за което общините са особено тревожни, както и закриването на общинските болници с големи дългове.

Нинова счита, че това не може да продължава докато не се осигури спешна помощ и доболнична помощ за хората в тези населени места. "Масово хората от тези общини не могат да стигнат до болница", заяви Нинова. Освен това червените кметове са сигнализирали левицата, че със Закона за училищното образование се "убиват училищата в малките населени места". Като причина Нинова визира отпадането на осми клас в придобиване на основно образование от 1-ви до 7-ми клас.

Нинова каза още, че е недопустим натискът за влизане във ВиК - асоциациите. По думите й така печеливши общински дружества и ВиК оператори с ниска цена на водата, след влизането им в асоциациите ще започнат да бъдат губещи, което отново ще рефлектира и ощети хората. Натискът бил свързан със заплахата, че няма да им финансират проекти по оперативните програми.

Нинова бе категорична, че не е допустимо и решенията взети на местен референдум, да не бъдат взети под внимание от страна на изпълнителната власт. По думите ѝ така МС може да натрапи решение, което да не отговаря на желанията на хората.

Нинова обеща, срещите с червените кметове от цялата страна, да са регулярни, веднъж на два месеца. С тях ще бъдат съобразени и законодателните инициативи на парламентарната група на "БСП за България".