БСП ще защитят правата си по съдебен път за ползването на сградата на "Позитано"20. Ето и тяхната позиция:

БСП отстоява принципите за върховенство на закона и правовата държава. Фактите по изнесения в публичното пространство казус са следните:

  1. През 2019 г. НС прие поправки в Закона за политическите партии, съгласно които парламентарно представените партии и тези преминали бариера от 1% на избори се освобождават от заплащане на наем за помещенията, които ползват. (не коментираме дали този закон е добър или лош, той трябва да се спазва).

След обнародването му, БСП продължава да плаща само режийните разходи на сградата, както повелява законът.

2. В разрез с него и най-вече без да сме уведомени, за да можем да защитим правата си, областният управител на София начислява със задна дата недължими суми за наем и с молба от 21.05.21 г. завежда дело в Софийски районен съд.

3. Отново без да сме уведомени и зад гърба ни областният управител се снабдява с изпълнителен лист за сумата от над 200 000 лева.

БСП изригна срещу служебния премиер заради уволнения на членове на партията

БСП изригна срещу служебния премиер заради уволнения на членове на партията

Това станало без никакви мотиви

4. За тези действия на областния управител сме информирани от заместник областния управител Цветелин Софрониев, който веднага след това беше уволнен без мотиви.

5. Веднага след като разбрахме, с писмо от 16.09.2021 г. сме информирали областния управител за нашата позиция, приложили сме необходимите документи, доказващи, че не дължим тези суми. До днес нямаме отговор.

Що се отнася до политическата оценка за случилото се:

Подобни кадрови назначения като това на областния управител на София, който не уважава законите на страната, хвърлят сянка върху заявеното от служебния кабинет намерение за прозрачност и законност в решенията и действията му. Те злепоставят правителството и президентската институция.

Бързото и решително отстраняване на такива хора от заеманите постове би довело до утвърждаване авторитета на институциите.

Рано тази сутрин от прессекретариата на президентството разпространиха позиция по случая, като определят твърденията, че БСП ще бъдат изгонени от централата си на "Позитано" 20 като "поредната дезинформация, тиражирана в медиите" и "целенасочена манипулация и част от предизборната кампания."