Общинските съветници от БСП в СОС са обезпокоени от изнесените данни за извършени непрозрачни и неизгодни сделки от "Топлофикация София" ЕАД на Българската независима енергийна борса.

Самата хипотеза, че е възможно да се търгува произведената от дружеството електроенергия под пазарните цени, е смущаваща, заявяват от БСП-София.

На фона на финансовото състояние на "Топлофикация София", която на практика е във технически фалит, неизгодни сделки могат да доведат до реална заплаха за функционирането му през следващия отоплителен сезон, допълват общинските съветници.

Те са категорични, че подобна съдба на най-голямото топлофикационно дружество в България пряко застрашава енергийната система на страната.

Работодателите: Да спрат с лъжите и в Топлофикация да хвърлят оставки

Работодателите: Да спрат с лъжите и в Топлофикация да хвърлят оставки

От АОБР настояват за анулиране на сделката с Енергийната борса

По тази причина общинските съветници от БСП, настояват да бъде свикано извънредно заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на СОС, на което да бъде изслушано ръководството на дружеството и изпълнителния директор Александър Александров.

От БСП-София искат още на заседанието да бъде представена цялата информация за цитираната в публичното пространство сделка от 16 юли 2020 г., включително и кой е търговецът, с който е сключен "двустранният договор". На общинските съветници да бъде предоставена детайлна справка - по месеци, за извършените през 2019 и 2020 г. сделки за продажба и покупка на електроенергия от "Топлофикация София" ЕАД - количества, цени и контрагенти по договорите.

Работодателите сигнализират за далавера на Енергийната борса

Работодателите сигнализират за далавера на Енергийната борса

Двустранно анонимно договаряне за 110 450 МВтч на цена 78,10 лв./МВтч